«Αντίπαλος» της κυβέρνησης ο χρόνος

Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014 10:48
UPD:10:49
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ξεκαθάρισαν ότι δεν αλλάζει ο βασικός σχεδιασμός της εξόδου από το μνημόνιο και της χρηματοδότησης από τις αγορές. 

A- A A+

Με το «δύσκολο» σταυρόλεξο της επόμενης ημέρας για την ελληνική οικονομία -τουλάχιστον από πλευράς προθέσεων- να έχει ξεκαθαρίσει στο μεγαλύτερο μέρος του τις προηγούμενες ημέρες, ο μεγάλος αντίπαλος της κυβέρνησης είναι πλέον ο χρόνος.

Κι αυτό διότι στο μεσοδιάστημα μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων θα πρέπει να έχει τελειώσει με την αξιολόγηση της τρόικας, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να λάβει δύσκολες αποφάσεις ή να βρει τρόπο να τις αποφύγει χωρίς όμως να έχει την πολυτέλεια να τις παραπέμψει για αργότερα, όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια.

Και φυσικά πρέπει, σε συνεργασία με τους δανειστές, να βρει τη φόρμουλα εξόδου από το μνημόνιο και του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, αλλά και τη μορφή που θα έχει η προληπτική γραμμή στήριξης-χρηματοδότησης της χώρας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό προκειμένου να βγει απρόσκοπτα στις αγορές.

Από εκεί και μετά θα πρέπει να πείσει για την ορθότητα των επιλογών της εντός ενός πολύ δύσκολου για την πλειονότητα των πολιτών οικονομικού περιβάλλοντος, με τις δημοσκοπήσεις να έχουν παγιώσει το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, την αντιπολίτευση να πιέζει για άμεση προσφυγή στις κάλπες, το ΠΑΣΟΚ στα όρια της επιβίωσης και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., όσο πλησιάζει ο κρίσιμος Φεβρουάριος και οι διεργασίες για την εκλογή ΠτΔ, να δέχεται την πίεση του εκλογικού σώματος.

Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ξεκαθάρισαν ότι δεν αλλάζει ο βασικός σχεδιασμός της εξόδου από το μνημόνιο και της χρηματοδότησης από τις αγορές. Ωστόσο «η άμμος στην κλεψύδρα τελειώνει» και ο πολιτικός χρόνος μέχρι την προεδρική εκλογή είναι εξαιρετικά περιορισμένος. «Σε λιγότερο από 100 ημέρες πρέπει να γίνουν όσα δεν έγιναν δύο χρόνια τώρα», καταλήγει στέλεχος της κυβέρνησης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή