Το φαινόμενο του να αναζητά κανείς πληροφορίες ιατρικού χαρακτήρα στο Ίντερνετ με σκοπό την αυτοδιάγνωση ανάγεται στις πρώτες ημέρες της εξάπλωσης του Διαδικτύου- και πάρα πολύ συχνά έχει ως αποτέλεσμα εξαιρετικά αγχωμένους ή πανικόβλητους ασθενείς, οι οποίοι μετά από πολύ ψάξιμο σε sites, blogs κ.α. καταλήγουν να ερμηνεύουν έναν πονοκέφαλο ως ένδειξη, λ.χ., καρκίνου του εγκεφάλου. Ωστόσο, η Google φαίνεται να φιλοδοξεί να το αλλάξει αυτό.
IMGUR.COM
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Engadget, ο κολοσσός του χώρου της τεχνολογίας επιβεβαίωσε στην ιστοσελίδα ότι βρίσκεται σε στάδιο δοκιμών ενός χαρακτηριστικού τύπου Helpouts το οποίο παρέχει τη δυνατότητα video chats με γιατρούς όταν κάποιος κάνει αναζητήσεις στο Διαδίκτυο διερευνώντας διάφορα συμπτώματα.
Αν και δεν υπάρχουν μέχρι τώρα πολλές λεπτομέρειες για το πώς λειτουργούν οι «γιατροί της Google», η εταιρεία φαίνεται να καλύπτει τα κόστη που συνεπάγονται οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής φάσης. Όπως σημειώνει το Engadget, το πιθανότερο θα είναι ότι θα χρειάζεται ο ασθενής να πληρώνει ένα ποσό για virtual ραντεβού εάν/ όταν η υπηρεσία αρχίσει να λειτουργεί κανονικά.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα των NY Times που επικαλείται εκπρόσωπο, η εταιρεία συνεργάζεται με ιατρικές οργανώσεις περιλαμβανομένων των Scripps και One Medical, που «καθιστούν διαθέσιμους τους γιατρούς τους και έχουν επικυρωμένα διαπιστευτήρια».
«Όταν κάνετε αναζητήσεις για βασικές πληροφορίες υγείας- από καταστάσεις όπως η αϋπνία ή η τροφική δηλητηρίαση- ο στόχος μας είναι να σας παρέχουμε τις πιο χρήσιμες δυνατές πληροφορίες» συμπλήρωσε σχετικά η εκπρόσωπος σε email.
Η Google φαίνεται να δραστηριοποιείται έντονα στον χώρο της υγείας, αναπτύσσοντας έναν φακό επαφής που μετρά τα επίπεδα γλυκόζης στον οργανισμό, εξαγοράζοντας τη Lift Labs (κατασκευάστρια ενός κουταλιού υψηλής τεχνολογίας για άτομα με τρέμουλο στα χέρια) και χρηματοδοτώντας τη φαρμακευτική Calico.