Εναλλακτική «Οδύσσεια» περιορισμένων διαστάσεων

Από την ομάδα Patari Project, στο θέατρο Olvio
Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014 10:20

Το ταξίδι της «Οδύσσειας» ξεκινά στο θέατρο Olvio, από τις 13 Οκτωβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9.30 το βράδυ, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

A- A A+

Ποιος είναι ο Οδυσσέας; Σε τι θέλει να γυρίσει; Κι αν τα καταφέρει, τι μένει στο τέλος; Πέντε ηθοποιοί, σε περιορισμένο χώρο 1 x 1,60, χωρίς σκηνικά και κοστούμια, μόνο με το σώμα και τη φωνή τους, περιπλανώνται σε θάλασσες, παλεύουν με τέρατα, νοσταλγούν και ελπίζουν... Κι όλα αυτά, 75 εκατοστά από το έδαφος.

Ο Οδυσσέας, ένας ήρωας που υπάρχει μέσα μας και τον ανακαλούμε - επιστρατεύουμε κάθε φορά που μας χρειάζεται, ανεβαίνει στην «πλατφόρμα» της ασυνήθιστης, ευφάνταστης και ρηξικέλευθης ομάδας Patari Project και το ταξίδι της «Οδύσσειας» ξεκινά στο θέατρο Olvio, από σήμερα, Δευτέρα 13 Οκτωβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9.30 το βράδυ, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Μετατρέποντας τη δυσκολία σε πλεονέκτημα

Υπογράφοντας τη σκηνοθεσία της παράστασης, η Σοφία Πάσχου εξηγεί: «Ανακάλυψα για πρώτη φορά την τεχνική της πλατφόρμας στο δεύτερο έτος της φοίτησής μου στη σχολή LISPA στο Λονδίνο. Αμέσως, ήξερα ότι επρόκειτο να είναι πολύ σημαντική για την μετέπειτα καλλιτεχνική μου ζωή. Ένιωσα ενθουσιασμό και περιέργεια: Πώς μπορεί κανείς να πει μια ιστορία σε έναν τόσο περιορισμένο χώρο; Πώς μπορεί κανείς να μετατρέψει τις δομικές δυσκολίες αυτής της φόρμας σε πλεονεκτήματα; Η πρόκληση, που παρουσιάζει η πλατφόρμα ως τεχνική, είναι συναρπαστική και αποτελεί πηγή έμπνευσης, διότι, όταν συναντά κανείς περιορισμούς, αναλαμβάνει δράση η δημιουργική φαντασία του.

Τα τελευταία τρία χρόνια, διδάσκοντας αυτήν την τεχνική, τόσο σε ηθοποιούς της Ελλάδας και του εξωτερικού, όσο και σε ομάδες εκπαιδευτικών, σπουδαστών και παιδιών, συνειδητοποίησα πόσο μαγική είναι η πλατφόρμα. Είδα ομάδες να ανακαλύπτουν πως αυτό, που στη αρχή φαντάζει ανέφικτο, μπορεί να γίνει εφικτό, εάν “θέσουμε το μυαλό και τη δημιουργικότητά μας στην υπηρεσία” ενός πολύ μικρού χώρου. Επτά ή οκτώ άτομα πάνω σε μία πλατφόρμα διαστάσεων 100 x 160 cm μπορούν να συνεργαστούν, για να δημιουργήσουν επικές ιστορίες και τοπία, χρησιμοποιώντας μόνο τα σώματα και τις φωνές τους. Δεν υπάρχει εξωτερική βοήθεια, μπορούν να στηριχθούν μονάχα στον εαυτό τους και στους συναδέλφους τους. Αυτοί οι επτά ή οκτώ άνθρωποι μπορούν να  γίνουν ένα πλήθος χιλιάδων, μπροστά στα μάτια μας.

Ζώντας στο εξωτερικό εδώ και οκτώ χρόνια, έχω παρακολουθήσει από μακριά αυτό που συμβαίνει στη χώρα μου. Ένιωσα μεγάλη ανάγκη να επιστρέψω και να δημιουργήσω μια ομάδα, που να δημιουργεί παραστάσεις, στις οποίες να χρησιμοποιείται αυτή η τεχνική. Παραστάσεις που δεν στηρίζονται στο σκηνικό, στα κοστούμια ή στους φωτισμούς. Που έχουν στο επίκεντρό τους τον ηθοποιό, το ανθρώπινο δυναμικό. Που στηρίζονται στην ανθρώπινη φαντασία και εφευρετικότητα, στις ικανότητες και στη σκληρή δουλειά. Που μετατρέπουν την δυσκολία σε πλεονέκτημα».

Ένα θέατρο που μπορεί να πάει παντού

Η πλατφόρμα είναι μια τεχνική στο θέατρο, η οποία χρησιμοποιεί  για σκηνικό χώρο υπερυψωμένες εξέδρες περιορισμένου μεγέθους.  Αυτό δημιουργεί «νησίδες», πάνω στις οποίες οι ερμηνευτές πρέπει να επικοινωνήσουν την ιστορία τους. Το ύψος  τους εξυπηρετεί την ιδέα της ανύψωσης των ηθοποιών και του θεατρικού δρώμενου από το πάτωμα. Ο ιδιαίτερα μικρός  χώρος  λειτουργεί ως ένας περιορισμός για τους ηθοποιούς, ο οποίος πυροδοτεί τη δημιουργικότητά τους.   

Οι δημιουργοί καθοδηγούν το ταξίδι του θεατή, καθορίζοντας ανά πάσα στιγμή το πού αυτός θα στρέψει την προσοχή του. Για αυτόν τον σκοπό, χρησιμοποιούνται τρόποι, που θυμίζουν κινηματογράφο, όπως:  κοντινό και μακρινό πλάνο, κάδρο, μοντάζ, διαφορετικές οπτικές γωνίες κ.ά. Έτσι, φωτίζεται η ουσία της ιστορίας και το ενδιαφέρον του κοινού στρέφεται στο ουσιαστικό.
Σε μία περίοδο, κατά την οποία καλούμαστε να ξεκινήσουμε από το μηδέν, έχοντας για στήριγμα μονάχα τους εαυτούς μας και αυτό, που ο καθένας μας μπορεί να προσφέρει ως μονάδα ενός ευρύτερου συνόλου, η πλατφόρμα μιλάει εκ μέρους μας. Αντιπροσωπεύει ένα θέατρο που μπορούμε να το πάμε παντού και, μέσα σε αυτό, να δημιουργήσουμε όποιον κόσμο επιθυμούμε.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου, δραματουργία: Kωνσταντίνος Μελίδης, σκηνικά: Ντέιβιντ Νεγρίν, φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Τασσύ, παραγωγή: Patari Project, σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Olvio. Παίζουν: Γιάννης Γιαννούλης, Μιχάλης Κουμαριανός, Θεοδόσης Κώνστας, Σάντυ Σπυρίδη, Εριφύλη Στεφανίδου.

Πληροφορίες
Θέατρο Olvio: Ιεράς οδού 67 & Φαλαισίας 7 - Βοτανικός (πλησίον Μετρό: Κεραμεικός), τηλ. κρατήσεων: 210 3414118 (16.00 - 20.00). Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 12 ευρώ, φοιτητικό: 8 ευρώ.

naftemporiki.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς