Ανθρώπινη αξιοπρέπεια στη θεατρική εκδοχή της

Η «Εκδοχή του Μπράουνινγκ» επιστρέφει για λίγες παραστάσεις
Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014 09:30
A- A A+

«Αν ποτέ με καλούσαν στο ουράνιο δικαστήριο, για να υπερασπιστώ την ιδιότητά μου του θεατρικού συγγραφέα, αυτό το έργο θα επέλεγα για μάρτυρα υπεράσπισης, ως το πιο αντιπροσωπευτικό της καριέρας μου» είχε δηλώσει ο Bρετανός συγγραφέας Τέρενς Ράτιγκαν για το έργο του, «Η εκδοχή του Μπράουνινγκ», το οποίο παρουσιάστηκε, πέρυσι, για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Η παράσταση, που σημείωσε μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά, σε σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη, με τον Δημήτρη Καταλειφό στον πρωταγωνιστικό ρόλο και με καινούρια διανομή, στο θέατρο Εμπορικόν, από σήμερα, Παρασκευή 10 Οκτωβρίου, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Γραμμένο το 1948, πρόκειται για ένα από τα καλύτερα έργα του  Τέρενς Ράτιγκαν, αλλά και ένα από τα καλύτερα μονόπρακτα που έχουν γραφτεί ποτέ, το οποίο τον καθιέρωσε ως έναν σοβαρό και αξιόλογο δραματουργό. Έχει μεταφερθεί δύο φορές στον κινηματογράφο: το 1951, σε σκηνοθεσία του Άντονι Άσκουιθ, κερδίζοντας τα βραβεία σεναρίου (Τέρενς Ράτιγκαν) και Α΄ ανδρικού ρόλου (Μάικλ Ρεντγκρέιβ) στο Φεστιβάλ των Καννών, και το 1994, σε σκηνοθεσία του Μάικ Φίγκις, με πρωταγωνιστές τους Άλμπερτ Φίνεϊ και Γκρέτα Σκάκι.

Από μια αυθόρμητη πράξη καλοσύνης

Αντλώντας έμπνευση για τον χαρακτήρα και την ιστορία του έργου από έναν κλασικό φιλόλογο, που είχε στο σχολείο του ως μαθητής, ο  Ράτιγκαν δημιούργησε έναν φόρο τιμής στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, μέσα από μια απλή πλοκή που διατηρεί τον πειστικό νατουραλιστικό χαρακτήρα της και το χαρακτηριστικό εγγλέζικο - συγκρατημένο, αν και δηκτικό - ύφος.

Ενσαρκωμένος από τον Δημήτρη Καταλειφό, ήρωας του έργου είναι ο Άντριου Κρόκερ - Χάρις, κλασικός φιλόλογος σε ένα αγγλικό κολλέγιο, ο οποίος δεν αρέσει σε κανέναν, ούτε στη γυναίκα του, ούτε στους μαθητές του, ούτε στους συναδέλφους του. Μια αυθόρμητη πράξη καλοσύνης από ένα παιδί γίνεται η αφορμή να διαφανούν οι περίπλοκες σχέσεις των ενήλικων, που δεν τολμούν να αντιμετωπίσουν με ειλικρίνεια τη ζωή τους.

Στην 50άχρονη καριέρα του, ο Σερ Τέρενς Μέρβιν Ράτιγκαν (1911 - 1977) έγραψε 24 θεατρικά και περισσότερα από 30 σενάρια για τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, που δεν έχουν σταματήσει να παίζονται με επιτυχία μέχρι και σήμερα.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Δήμος Κουβίδης, σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη, σκηνικά  - κοστούμια: Εύα Μανιδάκη, μουσική: Σταύρος Γασπαράτος, φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος, φωτογραφίες παράστασης: Νικόλας Κομίνης, βοηθός σκηνοθέτη: Λάμπρος Γραμματικός, παραγωγή: Αθηναϊκά Θέατρα Α.Ε. Παίζουν: Δημήτρης Καταλειφός,  Πέγκυ Σταθακοπούλου, Ντένης Μακρής, Βύρων Σεραϊδάρης, Σωτηρία Ρουβολή, Κωνσταντίνος Γώγουλος Κυριάκος Ψυχαλής.

Πληροφορίες
Θέατρο Εμπορικόν: Σαρρή 11 - Ψυρρή, τηλ.: 210 3211750. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή: 20:00, Πέμπτη και Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 18:00 και 21:00. Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη έως Παρασκευή: 16 ευρώ, Σάββατο και Κυριακή: 18 ευρώ. Προπώληση: στο ταμείο του Παλλάς: Βουκουρεστίου 5, Citylink, τηλεφωνικά:  211 1000365, ηλεκτρονικά: ticket365.gr και a-th.gr.

naftemporiki.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς