Συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στα πλήγματα στο Ιράκ συζητεί η βρετανική Βουλή

Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014 12:57
UPD:14:14
REUTERS/POOL
A- A A+

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον αναλύει από το πρωί τους λόγους για τους οποίους η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να λάβει μέρος στα αεροπορικά πλήγματα ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος του Ιράκ.

Οι Συντηρητικοί, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και οι Εργατικοί συμφωνούν όλοι στην ανάγκη ανάληψης δράσης, η οποία θεωρείται νόμιμη, καθώς την έχει ζητήσει επισήμως η ίδια η ιρακινή κυβέρνηση.

Ο υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον τόνισε ότι η εκστρατεία θα είναι «μακράς πνοής» και μπορεί να διαρκέσει δύο έως τρία χρόνια.

Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει μεγάλα τμήματα εδάφους τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία.

Έχει χρησιμοποιήσει τακτικές οι οποίες περιλαμβάνουν τον αποκεφαλισμό στρατιωτών, Δυτικών δημοσιογράφων, αλλά και εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Οι δυνάμεις των τζιχαντιστών φθάνουν έσως και τους 31.000 μαχητές, σύμφωνα με εκτιμήσεις της CIA.

EURONEWS

Το βρετανικό κοινοβούλιο, θα ψηφίσει για το θέμα της συμμετοχής ή μη στα πλήγματα στις 19.30 ώρα Ελλάδος, μετά από επτάωρη συζήτηση.

Στο τραπέζι δεν έχει τεθεί ζήτημα συμμετοχής της Μ. Βρετανίας σε πλήγματα στο έδαφος της Συρίας.

Κάμερον: Θα πάρει χρόνια η εκστρατεία

«Θα είναι μια αποστολή που δεν θα πάρει μήνες, αλλά χρόνια, όμως πιστεύω πως πρέπει να προετοιμασθούμε γι' αυτή τη στράτευση», δήλωσε ο κ. Κάμερον, ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.

«Τα χαρακτηριστικά αυτής της εκστρατείας θα είναι η υπομονή και η επιμονή», πρόσθεσε τονίζοντας πως δεν πρόκειται να υπάρξουν «βρετανικά ή δυτικά στρατεύματα τα οποία θα καταλάβουν το Ιράκ».

«Πιστεύω πως οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα στη Συρία», δήλωσε επίσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή