FBI: Ξέρουμε τον τζιχαντιστή δήμιο των Αμερικανών

Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014 21:11
UPD:22:44
REUTERS/REUTERS TV

Το πρώτο θύμα ήταν ο δημοσιογράφος Τζέιμς Φόλει στις 20 Αυγούστου.

A- A A+

Γνωστή είναι πλέον η ταυτότητα του μαχητή του Ισλαμικού Κράτους που φέρεται ότι αποκεφάλισε τους δύο Αμερικανούς δημοσιογράφους, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμι.

Ωστόσο ο Κόμι δεν έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα ή την εθνικότητα του «δημίου».

«Πιστεύω ότι τον έχουμε ταυτοποιήσει. Δεν θα σας πω ποιος πιστεύουμε ότι είναι», δήλωσε ο Κόμεϊ σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων, ενώ πρόσθεσε ότι γνωρίζει την εθνικότητα του προσώπου αυτού, αν και αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

EURONEWS

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο θύμα ήταν ο δημοσιογράφος Τζέιμς Φόλει στις 20 Αυγούστου. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian ο τζιχαντιστής ο οποίος αποκεφάλισε τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ, καταγράφοντας εκ μέρους του Ισλαμικού Κράτους την πράξη του σε βίντεο, είναι ένας Λονδρέζος ονόματι «Τζον».

Στις 3 Σεπτεμβρίου οι τζιχαντιστές έδωσαν στη δημοσιότητα νέο βίντεο με την εκτέλεση διά αποκεφαλισμού του δημοσιογράφου Στίβεν Σότλοφ, πάλι από τον «δήμιο Τζον».

Στις 14 Σεπτεμβρίου ακόμη ένα βίντεο με τίτλο «Ένα μήνυμα προς τους συμμάχους της Αμερικής» δείχνει τον αποκεφαλισμό του Βρετανού Ντέιβιντ Χέινς πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος απήχθη το 2013, ενώ εργαζόταν για λογαριασμό της γαλλικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Acted, για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.

Ο «Τζον» περιγράφεται από τη βρετανική εφημερίδα Telegraph ως ένας έξυπνος και μορφωμένος άνδρας, με βαθιά αφοσίωση στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο συγκεκριμένος μαχητής της οργάνωσης στα βίντεο εμφανίζεται να κρατά ένα μαχαίρι, έχει καλυμμένο καλυμμένο το πρόσωπο και μιλά αγγλικά με βρετανική προφορά.

Επίσης σε ένα άλλο βίντεο του ΙΚ, διάρκειας 55 λεπτών και με τον τίτλο «Οι φλόγες του πολέμου», εμφανίζεται ένας μαχητής της οργάνωσης επίσης με καλυμμένο πρόσωπο να μιλά άπταιστα αγγλικά με αμερικανική ή καναδική προφορά.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιος μιλά με βορειοαμερικανική προφορά στο βίντεο αυτό και αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μας τώρα», σημείωσε ο Κόμεϊ, αναφερόμενος στους αμερικανούς και ευρωπαίους μαχητές που έχουν ταχθεί στο πλευρό του ΙΚ.

Παράλληλα ανακοίνωσε πως περίπου 12 Αμερικανοί μάχονται στο πλευρό των τζιχαντιστών στη Συρία, ενώ όπως είπε αρκετοί έχουν επιστρέψει πίσω στις ΗΠΑ.

Για αυτούς που έχουν επιστρέψει είπε πως ορισμένοι είτε έχουν συλληφεί, είτε βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή