Συρία: Δεκάδες αεροπορικά πλήγματα ΗΠΑ - Αράβων κατά των τζιχαντιστών

Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014 10:41
UPD:13:05
EPA/US NAVY / Christopher Lindahl
A- A A+

Τουλάχιστον 50 αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους στις επαρχίες Ράκα και Ντέιρ Αλ Ζορ της Συρίας πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους που μετέχουν στον διεθνή συνασπισμό κατά της οργάνωσης, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι αεροπορικές δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού πραγματοποίησαν επίσης 22 επιδρομές κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους και στην συριακή επαρχία Μπουκαμάλ, στη μεθόριο με το Ιράκ

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν επίσης στη βορειοδυτική Συρία και κατά θέσεων του Μετώπου ΑΛ Νούσρα, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, στις επαρχίες του Ιντλίμπ και του Χαλεπίου.

Είκοσι μαχητές σκοτώθηκαν, κατά τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, κατά τις επιδρομές.

Το Πεντάγωνο είχει σημειώσει νωρίτερα ότι άρχισε από κοινού με συμμαχικές του δυνάμεις, αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Στη συνέχεια η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (US CENTCOM) διευκρίνισε με ανακοίνωσή της ότι οι εταίροι των ΗΠΑ στον διεθνή συνασπισμό που συμμετείχαν στις επιδρομές είναι η Ιορδανία, το Μπαχρέιν, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις ανέλαβαν επίσης δράση για να σταματήσουν «επικείμενη επίθεση» κατά των ΗΠΑ και των δυτικών συμφερόντων από «βετεράνους της Αλ Κάιντα», οι οποίοι έχουν βρει ασφαλές καταφύγιο στη Συρία. «Αυτές οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν μόνο με αμερικανικά στρατιωτικά μέσα», ανέφερε η ανακοίνωση.

Την ικανοποίησή της για τις αεροπορικές επιδρομές εξέφρασε η συριακή αντιπολίτευση, ενώ στο Αμάν, ο εκπρόσωπος της ιορδανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της χώρας του στις επιθέσεις.

EURONEWS

«Συμμετείχαμε στα πλήγματα αυτά που εντάσσονται στις προσπάθειες να ηττηθεί η τρομοκρατία στις βάσεις της», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ Μουμένι.

Η Μεγάλη Βρετανία τόνισε ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για το αν θα συμμετάσχει στις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία.

Με αντίποινα απειλούν οι τζιχαντιστές

Με αντίποινα για τις αεροπορικές επιδρομές απειλεί μέλος της οργάνωσης. «Θα υπάρξουν αντίποινα σε αυτές τις επιθέσεις. Οι γιοι του Σαλούλ είναι εκείνοι που ευθύνονται. Έγιναν εξαιτίας τους», είπε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης στο Reuters κατηγορώντας τη Σαουδική Αραβία ότι επέτρεψε τις επιδρομές.

Συρία: Είχαμε ειδοποιηθεί μέσω Ιράκ

Η Συρία υπογράμμισε ότι ειδοποιήθηκε «ώρες πριν» από τις αεροπορικές επιδρομές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένοι από τους συμμάχους τους θα επιτεθούν κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών έλαβε μήνυμα μέσω του Ιράκ από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι πριν από την έναρξη των επιχειρήσεων, μετέδωσε η συριακή τηλεόραση.

Στην ανακοίνωση του συριακού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η Συρία δεν θα σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία και σε άλλες περιοχές, ότι η συριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει τον συντονισμό με το Ιράκ «στο υψηλότερο επίπεδο» και ότι η Δαμασκός είναι έτοιμη να συνεργασθεί στο πλαίσιο οποιασδήποτε διεθνούς προσπάθειας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή