Ιστορική συνάντηση Κάμερον - Ρουχανί στη Νέα Υόρκη

Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014 10:30
UPD:12:18
REUTERS/LUKE MACGREGOR

Ο Κάμερον θα επιδιώξει με την ευκαιρία αυτή να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο διεθνή συνασπισμό κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Το Ιράν έχει ήδη απορρίψει αμερικανική πρόταση συνεργασίας για τον σκοπό αυτό.

A- A A+

O Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί. Θα είναι η πρώτη συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών των δύο κρατών μετά την ισλαμική επανάσταση στο Ιράν το 1979 και θα διεξαχθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο κ. Κάμερον θα επιδιώξει με την ευκαιρία αυτή να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο διεθνή συνασπισμό κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Το Ιράν έχει ήδη απορρίψει αμερικανική πρόταση συνεργασίας για τον σκοπό αυτό.

Οι σχέσεις μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και του Ιράν, το οποίο επί μακρόν ήταν απομονωμένο λόγω των εντάσεων που προκαλούσε το πυρηνικό του πρόγραμμα, αναθερμάνθηκαν σιγά σιγά μετά το κλείσιμο της βρετανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη το 2011, όταν έκαναν έφοδο διαδηλωτές. 

Ο κ. Κάμερον δήλωσε την περασμένη εβδομάδα την απόφασή του να καταδιώξει τους τζιχαντιστές του Ι.Κ. «όσο χρόνο και αν χρειαστεί». Η εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση ευθύνεται για τη δολοφονία ενός Βρετανού εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση.

Το Ι.Κ. ελέγχει εκτεταμένα εδάφη στο Ιράκ και τη Συρία. Η προέλασή του τις τελευταίες ημέρες στη βορειοανατολική Συρία έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό τουλάχιστον 130.000 ανθρώπων, κυρίως Κούρδων, οι οποίοι έχουν καταφύγει στην Τουρκία.

Οι ΗΠΑ, που διεξάγουν αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ από τις 8 Αυγούστου, βομβαρδίζουν για πρώτη φορά από το πρωί, μαζί με αραβικές συμμαχικές χώρες, θέσεις των τζιχαντιστών του ΙΚ στη Συρία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή