Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, δύο 24ωρα μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέξη Τσίπρα και από το βήμα της 79ης ΔΕΘ.
Την ίδια ώρα, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ διασταυρώνουν τα ξίφη τους και για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών και αλλαγής του εκλογικού νόμου, με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η οικοδόμηση, το αμέσως προσεχές διάστημα, ενός ενιαίου μετώπου έναντι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η αντιπαράθεση «με όλους τους τρόπους και σε υψηλούς τόνους», προκειμένου να καταδειχθεί «το αδιέξοδο των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ» και ο μεγάλος κίνδυνος για τη χώρα σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κληθεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.
Το θέμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συζητήθηκε επί μακρόν στη χθεσινή συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Ήδη ο Πρωθυπουργός μίλησε χθες βράδυ για τα «γλυκά ψέματα των λαϊκιστών», ενώ ο Ευ. Βενιζέλος αναφέρθηκε σε εθνικό διχασμό που υπάρχει στη χώρα λόγω της «δημαγωγίας και της παροχολογίας του ΣΥΡΙΖΑ».
Σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας πέρασε στην αντεπίθεση, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πουλάει αέρα κοπανιστό» και «βάζει το τυρί αλλά κρύβει τη φάκα», ενώ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος χαρακτήρισε το ενδεχόμενο εκλογών αυτήν την χρονική περίοδο καταστροφή και τάχθηκε κατά της επίσπευσης της σχετικής διαδικασίας.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του τομέα Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκης έδωσε διαβεβαιώσεις ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει στην πολιτική των ελλειμμάτων, ενώ ο υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης είπε «ναι» στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, αν ταυτόχρονα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Για το ίδιο βέβαια θέμα η Ντόρα Μπακογιάννη, που έχει ταχθεί υπέρ της επίσπευσης της προεδρικής εκλογής, χαρακτήρισε τις πληροφορίες για αλλαγή του εκλογικού νόμου «αλήστου μνήμης κουτσογιωργικές αντιλήψεις».
Τέλος, η Χαριλάου Τρικούπη, μετά και από τις δηλώσεις Γ. Παπανδρέου – Κ. Σημίτη για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων Καραμανλή, «παγώνει» τα όποια σενάρια εμφάνιζαν τον πρώην Πρωθυπουργό ως ιδανική υποψηφιότητα από πλευράς κεντροδεξιάς προκειμένου να συγκεντρωθεί ο «μαγικός» αριθμός των 180 βουλευτών.
Το σίγουρο είναι, σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος, πως όσο πλησιάζει η ημερομήνια έλευσης της τρόικας και η έναρξη της κρίσιμης διαπραγμάτευσης η αντιπαράθεση των κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εντείνεται.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ