Γνώμη: Ημίμετρα για τις Κυριακές

Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου 2014 07:00
UPD:07:56
EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Και με την επιταγή του λαού τι γίνεται; Οσων δηλαδή συνεχίζουν να εργάζονται και επιθυμούν λίγη ξεκούραση την Κυριακή;

A- A A+

Είναι να διερωτάται κανείς γιατί η κυβέρνηση επιμένει στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας όταν στην πλειονότητά τους οι φορείς της αγοράς είναι αντίθετοι και όταν -όπως χθες- συντάχθηκαν με την προσωρινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περί μπλοκαρίσματος της επίμαχης ρύθμισης.

Ισως διότι αποτέλεσε επιταγή της τρόικας. Και με την επιταγή του λαού τι γίνεται; Οσων δηλαδή συνεχίζουν να εργάζονται και επιθυμούν λίγη ξεκούραση την Κυριακή;

Φαίνεται ότι η ζυγαριά των πολιτικών αποφάσεων βάρυνε περισσότερο από την πλευρά των δανειστών μας. Η ανατροπή, ωστόσο, στην όλη υπόθεση μετά την απόφαση του ΣτΕ περιπλέκει το ζήτημα.

Το ανώτατο δικαστήριο θα αποφανθεί τελεσίδικα περί τα τέλη του έτους με αρχές του 2015, σε μια περίοδο που πολιτικοί αναλυτές τη χαρακτηρίζουν προεκλογική, οπότε -όποια κι αν είναι η απόφαση του Συμβουλίου- η κυβέρνηση θα βρεθεί χαμένη.

Γιατί; Μα, διότι αν το ΣτΕ δικαιώσει τους εμπόρους θα αποδειχτεί και δικαστικά ότι το υπουργείο Ανάπτυξης ακολούθησε λάθος δρόμο.

Αν, πάλι, το ΥΠΑΝ κερδίσει, θα… ξεβολέψει όσους απέμειναν να δουλεύουν, υποχρεώνοντάς τους να επιστρέψουν κυριακάτικα στην εργασία τους. Κι όλα αυτά προεκλογικά, με την κυβέρνηση να δέχεται διπλό πλήγμα: τη δυσαρέσκεια του κοινού και τις χαμένες ψήφους.

Οσο για την αγορά, ήδη επέστρεψε στο χάος της: Τα εμπορικά μαγαζιά των 7 πιλοτικών περιοχών ξανακλείνουν τις Κυριακές, αλλά παραμένουν ανοικτά 7 Κυριακές το χρόνο (Χριστούγεννα, Πάσχα, προεκπτώσεις) και άλλα -όπως ζαχαροπλαστεία, fast food, εστιατόρια, καφετέριες- λειτουργούν όλες τις Κυριακές.

Υπάρχει και το νέο πλαίσιο που επιτρέπει σε κάθε αντιπεριφερειάρχη να αποφασίζει πόσες Κυριακές το χρόνο και σε ποιες περιοχές θα λειτουργούν τα καταστήματα που δεν ανήκουν σε επώνυμες αλυσίδες και έχουν έκταση ίση ή μικρότερη των 250 τ.μ.

Αφήστε, τέλος, που έχουμε και τα καταστήματα άνω των 250 τ.μ., τα οποία σήμερα λειτουργούν παρανόμως στις τουριστικές περιοχές.

Ευτυχώς, λοιπόν, που ήλθε η… τρόικα να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην αγορά. Αυτά παθαίνουν όσοι δεν διαθέτουν το πολιτικό θάρρος ή τη δύναμη να πράξουν ανάλογα.Οσοι, ενώ πιστεύουν στην κυριακάτικη αργία ή στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, δεν μπορούν να επιβάλουν την άποψή τους και αντί να κάνουν πίσω με γενναιότητα, λαμβάνουν ημίμετρα, συντηρώντας αρρυθμίες και δυσλειτουργίες στο εμπόριο, που δεν ωφέλησαν κανέναν.

ΠΛΑΤΩΝ ΤΣΟΥΛΟΣ - [email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή