Σε δύσβατο μονοπάτι τα σχέδια της κυβέρνησης

Τρίτη, 09 Σεπτεμβρίου 2014 12:34
UPD:12:34
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι αργά χθες το βράδυ συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις με την τρόικα για το τελικό ύψος των εκπτώσεων στον ΕΝΦΙΑ και για τις υπόλοιπες φοροελαφρύνσεις.

A- A A+

Συνεχίζεται η φθινοπωρινή «κοινωνική αντεπίθεση» της κυβέρνησης με τις τελικές ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ να φτάνουν σήμερα στη Βουλή, προκειμένου να παρουσιαστούν στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Ο Πρωθυπουργός συναντάται στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πορτογάλο ομόλογό του, η χώρα του οποίου βγήκε πρόσφατα από το μνημόνιο, σε μία προσπάθεια αφενός να βρεθεί ένα modus vivendi μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου έναντι της «οικονομικής» επιθετικότητας των χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά αφετέρου να καταδείξει στην ημεδαπή ότι το τέλος των μνημονίων σύντομα θα είναι γεγονός.

Ωστόσο, η φθινοπωρινή αντεπίθεση της κυβέρνησης μόνο εύκολη δεν είναι μέχρι στιγμής. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι αργά χθες το βράδυ συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις με την τρόικα για το τελικό ύψος των εκπτώσεων στον ΕΝΦΙΑ και για τις υπόλοιπες φοροελαφρύνσεις.

Το μόνο σίγουρο, παραδέχεται στο naftemporiki.gr κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, είναι ότι οι στόχοι της κυβέρνησης στον δρόμο για την προεδρική εκλογή και την απεμπλοκή από τα μνημόνια αυτή τη στιγμή δεν ταυτίζονται με τις διαθέσεις των δανειστών της χώρας. «Η βελόνα των τελευταίων έχει κολλήσει σταθερά στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων», δεν θέλουν να ακούσουν για τέλος της επιτήρησης, επιμένουν ότι η αξιολόγηση που θα ξεκινήσει στα τέλη του μήνα δεν είναι εύκολη υπόθεση και μπορεί να τραβήξει σε μάκρος και -όπως διέρρευσε χθες στην Αθήνα- οι Ευρωπαίοι δεν είδαν με καλό μάτι τη διάσκεψη για το χρέος τον Νοέμβριο που επιθυμεί το ΔΝΤ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην Κουμουνδούρου, μετά τις δύο τροπολογίες που κατέθεσε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας την επαναφορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα Μαρτίου του 2011 και την παροχή δωρεάν ρεύματος σε φτωχές και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, σήμερα και αύριο πραγματοποιούνται διαδοχικές συσκέψεις, ώστε την Πέμπτη, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, να «κλειδώσουν» οι ανακοινώσεις του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ και να βρεθούν φυσικά ολοκληρωμένες απαντήσεις για το πού θα βρεθούν τα λεφτά για τις παροχές.

Είναι κάτι που και στην κυβέρνηση αναμένουν με ενδιαφέρον αφού στην «παροχολογία» της Κουμουνδούρου βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να κορυφώσουν την αντεπίθεσή τους. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή