Τι είπαν Αντ. Σαμαράς - Τ. Ερντογάν

Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2014 15:24
UPD:18:16
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
A- A A+

Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η 40λεπτη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Νιούπορτ της Ουαλίας.

Μια συνάντηση που έγινε σε ένα εξαιρετικά ασταθές διεθνές περιβάλλον λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και της απειλής του ισλαμικού κράτους (ISIS) στη Μέση Ανατολή, ενώ η πρόσφατη επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Κύπρο στα Κατεχόμενα, όπου φρόντισε να ρίξει τις ευθύνες για τη μη επίλυση του Κυπριακού στην ελληνική πλευρά, έριξαν μία ακόμη σκιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό, όπως έλεγε στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών, ότι χθες, παραμονή της συνάντησης, σημειώθηκαν 27 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά.   

Ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνάντησης, γνώστης της δυσαρέσκειας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τις προ ημερών δηλώσεις του στα Κατεχόμενα, διατύπωσε για μια ακόμη φορά τις πάγιες θέσεις της χώρας του περί δύο κρατών στην Κύπρο για να εισπράξει την άμεση απάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού: «Λοιπόν κ. Πρόεδρε, βρισκόμαστε ενώπιον ενός πραγματικού προβλήματος, μιας πραγματικής διαφοράς».

Προηγουμένως ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ,  είχε υπογραμμίσει στον κ. Ερντογάν ότι «δεν πρέπει με τις πράξεις και τις δηλώσεις μας να δημιουργούμε περιβάλλον που δηλητηριάζει τις σχέσεις μας».

Για την Κύπρο, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Αναστασιάδη και ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν οι συνομιλίες Αναστασιάδη - Έρογλου. Υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η λύση να είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Υπενθύμισε δε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενταχθεί ολόκληρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε ενημέρωση σχετικά με την ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου εκφράζοντας την ανησυχία του για προβλήματα που ενδεχομένως θα δημιουργήσει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την ελληνική πλευρά να απαντά ότι πρόκειται «για πράξη εναρμόνισης με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις» και «αποτελεί ιστορικού χαρακτήρα παρέμβαση που αφορά τον σεβασμό της μνήμης των θυμάτων και όχι τις σχέσεις της Ελλάδας με τη σύγχρονη Τουρκία».

H συνάντηση έγινε μετά από πρωτοβουλία του Τ. Ερντογάν και από την ελληνική πλευρά εκτός από τον Πρωθυπουργό συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή