Νέες κυρώσεις βάρος της Μόσχας ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

Πέμπτη, 04 Σεπτεμβρίου 2014 20:40
UPD:20:53
Reuters/LARRY DOWNING
A- A A+

Νέο γύρο οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για το ζήτημα της Ουκρανίας ετοιμάζουν οι ΗΠΑ, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουαλία.

Ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνική ασφάλειας Μπεν Ρόουντς είπε στους δημοσιογράφους πως οι νέες κυρώσεις οριστικοποιούνται, δεν ανέφερε όμως συγκεκριμένα ποιους τομείς θα αφορούν. 

«Το σημείο-κλειδί είναι ότι η Ρωσία πρέπει να συνεχίσει να αντιμετωπίζει το κόστος για την κλιμάκωση που έχει προκαλέσει» σημείωσε, προσθέτοντας πως «αν η Μόσχα προχωρεί σε κλιμάκωση, εμείς μπορούμε να κλιμακώνουμε τις πιέσεις μας».

Και αν και η Ρωσία αρνείται ότι εξοπλίζει τους φιλορώσους αντάρτες, όπως και ότι έχει στρατεύματα στην Ουκρανία, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν κάλεσε τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία και να σταματήσει να στηρίζει τους αντάρτες στα ανατολιικά της χώρας.

Συμμετέχοντες δυτικοί ηγέτες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ επέκριναν τη Μόσχα για αποσταθεροποιητική επιρροή στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία, ενώ προειδοποίησαν πως οι πιέσεις τους θα αυξηθούν αν δεν η Ρωσία δεν αλλάξει τακτική.

Το βράδυ, και το αμερικανικό Πεντάγωνο υποστήριξε πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στα σύνορά της με την Ουκρανία στρατιώτες και εξοπλισμό «πολύ πιο ισχυρό απ' ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα» από την έναρξη των συγκρούσεων μεταξύ του Κιέβου και των αποσχιστών ανταρτών.

EURONEWS

Οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων διαθέτουν «μεγάλες δυνατότητες, το δυναμικό καταστροφής τους είναι άνευ προηγουμένου» δήλωσε ο συνταγματάρχης Στίβεν Γουόρεν, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

«Υπάρχουν χερσαία στρατεύματα, ισχυρή συγκέντρωση πυροβόλων, μια μεγαλύτερη συγκέντρωση αντιαεροπορικών συστημάτων, μια πιο μεγάλη συγκέντρωση ρουκετών», συνέχισε ο Γουόρεν, σύμφωνα με τον οποίο «περισσότεροι από 10.000 Ρώσοι στρατιώτες» έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων.

Νωρίτερα, τόσο ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο οσο και οι αποσχιστές αντάρτες ανέφεραν πως θα μπορούσε να να επιτευχθεί εκεχειρία την Παρασκευή, ωστόσο πυρά πυροβολικού έπληξαν την πόλη Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία με αποτέλεσμα τουλάχιστον μία γυναίκα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή