Εφαρμογή ειρηνευτικού σχεδίου την Παρασκευή προανήγγειλε ο Ποροσένκο

Πέμπτη, 04 Σεπτεμβρίου 2014 16:43
UPD:17:04
REUTERS/POOL
A- A A+

Κατάπαυση του πυρός θα διατάξει την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση ενός σχεδίου για την ειρήνευση στη χώρα του.

Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του NATO στην Ουαλία, ο Ποροσένκο διευκρίνισε πάντως ότι η εφαρμογή της εκεχειρίας αυτής θα εξαρτηθεί από το εάν θα φέρει αποτέλεσμα η σύνοδος της ομάδας επαφής στο Μινσκ της Λευκορωσίας αύριο. Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν απεσταλμένοι της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Στις 14:00 αύριο, με την προϋπόθεση ότι θα γίνει η συνάντηση (στο Μινσκ), θα καλέσω το Γενικό Επιτελείο να θέσει σε ισχύ μια διμερή εκεχειρία και ελπίζουμε ότι η εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου θα αρχίσει αύριο», είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις έπειτα από μια συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, τον πρόεδρο της Γαλλίας, την καγκελάριο της Γερμανίας και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας. 

Την ίδια ώρα, και υψηλόβαθμοι φιλορώσοι αντάρτες ανακοίνωσαν πως έχουν την πρόθεση να διατάξουν εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία την Παρασκευή, αν επιτευχθεί συμφωνία με το Κίεβο στις συνομιλίες του Μινσκ αύριο και η ουκρανική αντιπροσωπεία υπογράψει σχέδιο για πολιτική διευθύτηση της κρίσης.

Στην ανακοίνωση των αποσχιστών αναφέρεται επίσης πως το σύμφωνο αυτό θα πρέπει να διευκρινίζει με λεπτομέρειες πώς θα επιτευχθεί η συμμόρφωση με αυτήν την εκεχειρία. 

Εκρήξεις έξω από τη Μαριούπολη

Πάντως, ανταποκριτές που βρίσκονται στην περιοχή μετέδωσαν ότι σημειώθηκαν πολυάριθμες εκρήξεις έξω από τη Μαριούπολη όπου βρίσκεται ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας.

Ουκρανοί στρατιωτικοί ανέφεραν ότι είναι αντιμέτωποι με τεθωρακισμένα των αποσχιστών φιλορώσων ανταρτών.

«Αντιστεκόμαστε, αλλά είναι πολύ δύσκολο με (ελαφρά) πυροβόλα όπλα να αντιμετωπίσουμε τεθωρακισμένα» είπε ο Σεργκίι, εθελοντής του τάγματος εθελοντών Αζόφ, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ανταποκριτής του Reuters άκουσε τουλάχιστον 10 εκρήξεις.

Νωρίτερα, πηγή των ενόπλων δυνάμεων είπε ότι ο στρατός τέθηκε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού στη Μαριούπολη, στην Αζοφική Θάλασσα, που εποπτεύει θαλάσσιες οδούς προς την Κριμαία, την χερσόνησο που προσάρτησε η Ρωσία.

Σύμφωνα άλλο ένα μέλος του τάγματος Αζόφ, οι αποσχιστές προωθούνται προς την πόλη με άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και πυροβολικό.

«Σχεδιάζουμε να μείνουμε εδώ και να μην υποχωρήσουμε ούτε εκατοστό» είπε ο ίδιος.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή