Πρωτοποριακή τεχνική για την παρακολούθηση πολικών αρκούδων

Τετάρτη, 03 Σεπτεμβρίου 2014 10:16
UPD:10:16
Shutterstock

Σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο και δυσπρόσιτο περιβάλλον όπως η Αρκτική, αποτελεί σημαντική πρόκληση για τους επιστήμονες να διατηρήσουν ενημερωμένα στατιστικά σχετικά με τους πληθυσμούς της πολικής αρκούδας.

A- A A+

Μια ομάδα Γάλλων επιστημόνων που συνεργάζονται με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF κατάφεραν για πρώτη φορά να απομονώσουν DNA πολικής αρκούδας από ένα απλό αποτύπωμα στο χιόνι.

Οι επιστήμονες της εξειδικευμένης εταιρείας DNA SPYGEN εξέτασαν δύο δείγματα από ίχνη πολικής αρκούδας που συλλέχθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος κατά τη διάρκεια αποστολής της WWF και του Νορβηγικού Πολικού Ινστιτούτου στο Σβάλμπαρντ της νορβηγικής Αρκτικής.

«Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά συναρπαστικά», δήλωσε η Έυα Μπέλεμεν, επικεφαλής της έρευνας της SPYGEN.

«Πρόκειται για την πρώτη φορά που εξάγεται DNA από ένα ίχνος που άφησε μια πολική αρκούδα. Καταφέραμε να ανακτήσουμε όχι μόνο το DNA της αρκούδας, αλλά επίσης μίας φώκιας και ενός γλάρου. Γνωρίζουμε από τις παρατηρήσεις της ομάδας της WWF ότι η συγκεκριμένη αρκούδα μόλις είχε σκοτώσει τη φώκια, και ότι γλάρος ήταν επίσης παρών στο περιστατικό, επομένως αυτό το ένα αποτύπωμα μας δείχνει ολόκληρη την ιστορία», πρόσθεσε.

Σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο και δυσπρόσιτο περιβάλλον όπως η Αρκτική, αποτελεί σημαντική πρόκληση για τους επιστήμονες να διατηρήσουν ενημερωμένα στατιστικά σχετικά με τους πληθυσμούς της πολικής αρκούδας.

«Αυτή η μέθοδος θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διατήρηση προστατευόμενων ειδών», δήλωσε ο Αρνό Λιέ της WWF.

«Προς το παρόν, οι ερευνητές χρησιμοποιούν ακριβές και επεμβατικές τεχνικές για να παρακολουθούν το μέγεθος του πληθυσμού και την υγεία της άγριας πανίδας όπως οι πολικές αρκούδες. Χρησιμοποιώντας DNA από αποτυπώματα, μπορούμε να μειώσουμε δραστικά το απαιτούμενο κόστος και να αυξήσουμε την ευκολία παρακολούθησης», πρόσθεσε.

Το επόμενο βήμα της ερευνητικής ομάδας είναι να αναλύσει περαιτέρω το DNA της αρκούδας, έτσι ώστε να ανακτηθούν περισσότερες πληροφορίες για το ζώο. Η ομάδα σκοπεύει επίσης να εξετάσει αν η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα σπάνια ζώα των οποίων οι βιότοποι εμφανίζουν δυσκολία πρόσβασης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή