Αρκτική: Αύξηση των επιθέσεων από πεινασμένες πολικές αρκούδες

Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2013 22:14
UPD:22:14
SHUTTERSTOCK

Όσο οι αρκούδες αδυνατούν να βρουν τροφή, τόσο θα απομακρύνονται από τους φυσικούς βιοτόπους τους, με αποτέλεσμα να έρχονται συχνά σε επαφή με τους ανθρώπους.

A- A A+

Ο τραυματισμός δύο ανθρώπων από πολική αρκούδα στον Καναδά πυροδότησε προειδοποιήσεις από επιστήμονες ότι τέτοιες δυνητικά επικίνδυνες συναντήσεις θα προκαλούν όλο και λιγότερη έκπληξη, καθώς οι πάγοι στην Αρκτική λιώνουν και οι πεινασμένες αρκούδες εγκαταλείπουν συχνότερα τους φυσικούς βιοτόπους τους σε αναζήτηση τροφής.

Στις αρχές Οκτωβρίου, ένας άνδρας από το Τσέρτσιλ της Μανιτόμπα λίγο έλειψε να γίνει το γεύμα μιας πολικής αρκούδας. Καθώς το τεράστιο ζώο τον προσέγγιζε, έβγαλε από την τσέπη το κινητό του τηλέφωνο. Το φως του φαίνεται πως τρόμαξε την αρκούδα, η οποία σάστισε, επιτρέποντας στον τυχερό Καναδό να ξεφύγει.

Μια νεαρή γυναίκα, επίσης από το Τσέρτσιλ, δεν στάθηκε εξίσου τυχερή. Επιστρέφοντας από πάρτι δέχθηκε επίθεση από αρκούδα, η οποία τραυμάτισε σοβαρά την ίδια και τον 69χρονο άνδρα που επιχείρησε να την σώσει.

Η πόλη Τσέρσιλ χαρακτηρίζεται «παγκόσμια πρωτεύουσα των πολικών αρκούδων» λόγω του μεγάλου αριθμού τέτοιων ζώων που την διασχίζουν κάθε χρόνο, κατά τη φθινοπωρινή μετανάστευσή τους. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, οι συναντήσεις ανθρώπων-αρκούδων έχουν πυκνώσει και οι ειδικοί προειδοποιούν για περισσότερα δυσάρεστα περιστατικά στο μέλλον.

«Στο Τσέρσιλ συγκεντρώνονται κάθε φθινόπωρο οι πολικές αρκούδες που ζουν νοτιότερα, περιμένοντας να παγώσουν οι πάγοι, ώστε να περπατήσουν πάνω τους και να κυνηγήσουν, έχοντας στερηθεί την τροφή ολόκληρο το καλοκαίρι», εξήγησε μιλώντας στους International Science Times ο Ντον Πίτερκιν από δάσος της περιοχής. «Εδώ και λίγα χρόνια όμως, βλέπουμε ότι το φθινόπωρο έρχεται μία με δύο εβδομάδες αργότερα, ενώ η άνοιξη έρχεται μία με δύο εβδομάδες νωρίτερα, γεγονός που καθιστά απελπιστική την κατάσταση για τις αρκούδες.»

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, όσο οι αρκούδες αδυνατούν να βρουν τροφή, τόσο θα απομακρύνονται από τους φυσικούς βιοτόπους τους, με αποτέλεσμα να έρχονται συχνά σε επαφή με τους ανθρώπους. Οι επαφές αυτές δεν είναι επικίνδυνες μόνο για τους ανθρώπους, αλλά και για τα ίδια τα ζώα, καθώς πάντοτε καταλήγουν στη θανάτωση ή στο διαχωρισμό οικογενειών πολικών αρκούδων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή