«You’re the Worst», μια κωμωδία που πιάνει το κλίμα της εποχής

Σάββατο, 30 Αυγούστου 2014 08:00

Το «You’re the Worst» είναι δημιουργία του Stephen Falk.

A- A A+

Το είδος της ρομαντικής κωμωδίας έχει πια πεθάνει στο σινεμά και δε διανύει τις καλύτερες μέρες του στην τηλεόραση. Αρνήθηκε να προσαρμοστεί στη νέα εποχή και δεν εξελίχθηκε ούτε στο ελάχιστο, και όπως ήταν λογικό βυθίστηκε τελικά στα κλισέ.

Όσον αφορά την τηλεόραση, υπάρχουν σειρές που σημειώνουν επιτυχία στηριζόμενες στις αρχές των rom-com, όπως για παράδειγμα το «New Girl» της Zooey Deschanel, όμως το ενδιαφέρον για το αν θα καταλήξουν μαζί ή όχι οι δύο πρωταγωνιστές δεν κρατά περισσότερο από δύο σεζόν και μετά αρχίζει η επανάληψη και χάνεται η «στιγμή». Μέσα σε αυτή την κατάσταση λοιπόν είναι ιδιαίτερα αναζωογονητική η ύπαρξη του «You’re the Worst».

Ένας αποτυχημένος συγγραφέας και μια ακατάστατη ατζέντης

Το «You’re the Worst» είναι δημιουργία του Stephen Falk, ο οποίος έχει δουλέψει στις επιτυχημένες κωμικές σειρές «Orange Is the New Black» και «Weeds» και ήθελε να βγάλει από τον οργανισμό του τόσα χρόνια δημιουργίας στερεοτυπικών sitcom με κάτι που θα σπάει τους κανόνες τους. Ο Jimmy (Chris Geere) είναι ένας αποτυχημένος εγωιστής συγγραφέας και η Gretchen (Aya Cash) είναι μια ακατάστατη ατζέντης. Και οι δύο έχουν μια κατεστραμμένη προσωπική ζωή, και οι δύο το προτάσσουν ως προτέρημα.

Όταν λοιπόν γνωρίζονται σε ένα γάμο, είναι λογικό να βρουν αρκετά κοινά μεταξύ τους. Ξεκινούν έτσι μια ιδιότυπη ελεύθερη σχέση με αποκλειστικό γνώμονα το σεξ χωρίς καμία περαιτέρω δέσμευση, όταν αναπόφευκτα τα συναισθήματα μπαίνουν στη μέση και περιπλέκουν τα πράγματα.

Κινητήρια δύναμη το πρωταγωνιστικό δίδυμο

Θεωρητικά, διαβάζοντας αυτή την υπόθεση ίσως να θεωρήσετε το πλαίσιο κοινότυπο και θα έχετε και δίκιο, η απόδοσή του είναι όμως που κάνει τη διαφορά. Μπορείς να δεις το «You’re the Worst» ως μια μοντέρνα ρομαντική κομεντί και να το αγαπήσεις έτσι, και μπορείς να το δεις ως παρωδία του είδους και να το λατρέψεις πάλι. Αυτό συμβαίνει γιατί η σειρά του FX αγαπά το είδος, μισεί όμως τα κλισέ του. Κρατάει τα απολύτως απαραίτητα και πορεύεται με αυτά ανοίγοντας νέους δρόμους.

Η κινητήρια δύναμη είναι δίχως καμία αμφιβολία το πρωταγωνιστικό δίδυμο των Geere και Cash, όπου το αδίστακτο βρετανικό χιούμορ του πρώτου και η δυναμική και «χύμα» προσωπικότητα της δεύτερης συγκρούονται όσο και έλκονται δημιουργώντας ένα εκρηκτικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον μείγμα. Ξεκινούν τη σχέση τους χωρίς να τη βαφτίζουν «σχέση» έχοντας μοναδικό συνδετικό κρίκο το άνευ όρων σεξ, και οι δύο όμως νιώθουν περισσότερα πράγματα ο ένας για τον άλλο. Είναι όμως αρκετά εγωιστές και ξεροκέφαλοι για να το παραδεχτούν και κάπως έτσι έρχεται η ζήλεια ανάμεσά τους και μια αλυσιδωτή αντίδραση αρνητικών εξελίξεων σε όσους βρίσκονται γύρω τους.

Άξιοι συμπρωταγωνιστές

Οι Geere και Cash είναι καταπληκτικοί στις ερμηνείες τους, ταυτόχρονα αυθεντικά αστείοι και ανεπιτήδευτα μοντέρνοι, πρέπει πάντως να αναφερθούμε και σε όσους βρίσκονται δίπλα τους και τους βοηθούν να λάμψουν. Ο κολλητός και συγκάτοικος του Jimmy είναι ο Edgar (Desmin Borges), ένας βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ που δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τα τραύματά του, και η κολλητή της Gretchen είναι η Lindsay (Kether Donohue), η οποία παντρεύτηκε κάποιον που δεν της αρέσει αποκλειστικά και μόνο για τα χρήματά του. Αυτοί οι δύο χαρακτήρες δένουν άψογα με τους πρωταγωνιστές και μας βοηθούν να τους κατανοήσουμε καλύτερα, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στο ξεκαρδιστικό πέμπτο επεισόδιο της σεζόν με τίτλο «Sunday Funday»,  όπου η παρέα των τεσσάρων σε πλήρη απαρτία περνάει μια μέρα εμπλεκόμενη σε απίθανες περιπέτειες. Οι Jimmy και Gretchen μάς κέρδισαν στον πιλότο, η προσθήκη των Edgar και Lindsay στο σύμπαν τους ανέβασε πάντως τη σειρά στα ύψη.

Η κινητήρια δύναμη είναι δίχως καμία αμφιβολία το πρωταγωνιστικό δίδυμο των Geere και Cash.

Μια κωμική σειρά που δεν την παρακολουθείς απλά από συνήθεια

Το «You’re the Worst» δε διστάζει να γίνει ακραίο ξεφεύγοντας από όλες τις υπόλοιπες οικογενειακές κωμωδίες, και σε αυτό συνδράμει και το ότι βρίσκεται σε ένα καλωδιακό κανάλι στο οποίο δεν έχουν εύκολη και άμεση πρόσβαση τα μικρά παιδιά. Υπάρχουν κάποιες ελαφρώς σοκαριστικές σκηνές με την έννοια ότι δεν περιμένεις να δεις κάποια πράγματα, όπως για παράδειγμα η τελευταία σκηνή του τρίτου επεισοδίου με τίτλο «Keys Open Doors», δε νιώθεις όμως τίποτα να σε προσβάλλει. Ναι μεν πρόκειται για μια σειρά που δε διστάζει ούτε να γίνει αθυρόστομη, ούτε να δείξει γυμνό και ούτε να πρωτοπορήσει στον τρόπο που αντιμετωπίζει τα φύλα, όλα γίνονται όμως με μέτρο και όχι για να προκαλέσουν και δεν υπάρχει τίποτα που να μπορείς να θεωρήσεις αστοχία.

Το σημαντικότερο με το «You’re the Worst» είναι ότι πρόκειται για μια κωμωδία που πιάνει το κλίμα της εποχής και δεν είναι αποκομμένη από την πραγματικότητα. Έχει να κάνει καίρια σχόλια πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις των καιρών μας δίχως να ωραιοποιεί πρόσωπα και καταστάσεις, αλλά και χωρίς να θεωρεί ότι είναι ανώτερο από αυτά. Πόσο συχνά πετυχαίνεις μια κωμική σειρά που δεν την παρακολουθείς απλά από συνήθεια αλλά αδημονείς για τη μέρα που βγαίνει; Το «You’re the Worst» είναι ακριβώς μια τέτοια σειρά και περιμένει μόνο να της δώσετε την ευκαιρία.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή