Εμανουέλ Μακρόν: Το μήνυμα της Γαλλίας

Ποιος είναι και τι συμβολίζει ο νέος υπουργός Οικονομίας της γαλλικής κυβέρνησης
Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2014 16:28
UPD:16:28
EPA/ETIENNE LAURENT
A- A A+

Νέος, εύπορος, επαγγελματικά επιτυχημένος. Χωρίς ισχυρούς κομματικούς δεσμούς, με φιλοεπιχειρηματικό προφίλ και θητεία στις τράπεζες. Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι κάτι παραπάνω από νέος υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας.

Έχουν πει για εκείνον

  • «Ο Μότσαρτ των Ηλυσίων Πεδίων»
  • «Ο δεξιός άσος στο μανίκι του Ολάντ»
  • «Τέλος στις πολιτικές τύπου Κούβας;»

Ο 36χρονος αντικαταστάτης του Αρνό Μοντεμπούρ έχει σπουδές κατά βάση στη φιλοσοφία, με εξειδίκευση στη φιλοσοφία δικαίου. Είναι μέλος του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος από 24 ετών, ωστόσο, ποτέ δεν εκτέθηκε σε οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία και κατ’ επέκταση δεν κατείχε αξιώματα. Ο ίδιος έχει εργαστεί στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τον όμιλο Rothschild .

«Ε, και λοιπόν; Δεν μπορεί κανείς να είναι επιχειρηματίας σε αυτήν τη χώρα; Δεν μπορεί να είναι τραπεζίτης;». 

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς ερωτηθείς από δημοσιογράφο για την πρότερη θητεία του Μακρόν στον τραπεζικό τομέα.

Σταθμός στην επαγγελματική του σταδιοδρομία έως σήμερα είναι η εξαγορά θυγατρικής της Pfizer από τη Nestle, αξίας άνω των 9 δις ευρώ, μέσω της οποίας κατέστη εκατομμυριούχος. Ερωτηθείς σχετικά, έχει δηλώσει στο Nouvel Observateur: «Τα χρήματα δεν θα πρέπει να αποτελούν ταυτότητα. Πρόκειται για ένα εργαλείο ελευθερίας. Τίποτα περισσότερο».

«Είναι η Κούβα χωρίς καν τον ήλιο!» 

Ο Εμανουέλ Μακρόν για την προεκλογική εξαγγελία του Ολάντ περί επιβολής φόρου 75% στα υψηλά εισοδήματα.

Ο ίδιος έχει διατελέσει αναπληρωτής γενικός γραμματέας στη Γαλλική Προεδρία, διαδραματίζοντας τον ρόλο συμβούλου του Φρανσουά Ολάντ προς την κατεύθυνση του μετασχηματισμού της γαλλικής οικονομίας πάνω στη βάση μιας σύγχρονης εκδοχής της σοσιαλδημοκρατίας.  

Αντιμέτωπη με παρατεταμένη στασιμότητα και υψηλή ανεργία, η γαλλική οικονομία αποτελεί κατά κοινή ομολογία τον μεγάλο ασθενή της Ευρώπης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θεωρείται κατεξοχήν υποστηρικτής της προωθούμενης οικονομικής πολιτικής στο Παρίσι, η οποία βασίζεται στην περικοπή δημοσίων δαπανών και στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος πιο φιλικού προς τις επιχειρήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο φορολόγησης και εργασιακών σχέσεων.

Η αντικατάσταση ενός πολέμιου της λιτότητας από έναν εκφραστή της φιλελεύθερης προσέγγισης της οικονομίας καθησυχάζει τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Συγχρόνως πτοεί τους φορείς προσδοκιών για μία «γαλλική επανάσταση» απέναντι στον «γερμανικό ζυγό» του Ευρώ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι το μήνυμα της γαλλικής κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ προς κάθε γωνιά της Ευρωζώνης.

Θυμηθείτε: Τι «τρέχει» με τη γαλλική οικονομία;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ
[email protected]
@VasKostoulas

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή