Οι διεθνείς δυνάμεις πρέπει να επιβάλουν μία έξωθεν πολιτική λύση για τον τερματισμό της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, από την οποία έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες άμαχοι στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.
Ο Φαμπιούς προέβη σε αυτή τη δήλωση, μία μέρα μετά τον νέο βομβαρδισμό σε σχολείο του ΟΗΕ, με 10 Παλαιστίνιους νεκρούς, και τη τις νέες ρίψεις ρουκετών στο ισραηλινό έδαφος.
«Αυτός είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε μία πολιτική λύση, της οποίας τα συστατικά είναι γνωστά και η οποία θεωρώ ότι θα πρέπει να επιβληθεί από τη διεθνή κοινότητα, γιατί οι δύο πλευρές –παρά τις αμέτρητες προσπάθειες– έχουν δυστυχώς αποδειχτεί ανίκανες να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες. Εκεχειρία, επιβολή της λύσης των δύο κρατών και ασφάλεια για το Ισραήλ — δεν υπάρχει άλλη λύση» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Φαμπιούς.
Πρόσθεσε ακόμη πως το «απόλυτο» δικαίωμα του Ισραήλ στην ασφάλεια «δεν δικαιολογεί» τη «σφαγή» αμάχων στη Γάζα.
Εν τω μεταξύ, στη Λωρίδα της Γάζας παραβιάστηκε για ακόμη μία φορά η εκεχειρία που είχε κηρυχθεί από το Ισραήλ και τέθηκε σε ισχύ στις 10:00 προκειμένου να φθάσει στην περιοχή ανθρωπιστική βοήθεια.
Oι παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανακοίνωσαν ότι σκοτώθηκε ένα κορίτσι οκτώ ετών και τραυματίστηκαν 30 άνθρωποι από ισραηλινά πυρά στο δυτικό τμήμα της πόλης της Γάζας.
Όπως κατήγγειλαν, έγινε επιδρομή της ισραηλινής αεροπορίας εναντίον κατοικίας στον προσφυγικό καταυλισμό του Σάτι.
Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως ο ΟΗΕ είχε «δίκιο» που καταδίκασε τον βομβαρδισμό του σχολείου του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας, αποφεύγοντας πάντως να τοποθετηθεί σχετικά με το αν πρόκειται για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
«Πιστεύω ότι ο ΟΗΕ είχε δίκιο που καταδίκασε (την ενέργεια αυτή), διότι το διεθνές δίκαιο είναι απόλυτα ξεκάθαρο στο ότι οι άμαχοι και τα σχολεία δεν πρέπει να γίνονται στόχοι (επιθέσεων), αν αποδειχθεί ότι αυτό συνέβη», δήλωσε ο Κάμερον στο BBC διατηρώντας μια επιφυλακτική στάση.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν χαρακτήρισε χθες «νέα κατάφωρη παραβίαση του ανθρωπιστικού διεθνούς δικαίου» τον βομβαρδισμό του σχολείου της UNRWA και έκανε λόγο για «ένα σκάνδαλο από ηθική άποψη και μια εγκληματική ενέργεια».
Οι ΗΠΑ, οι οποίες όπως και ο Μπαν δεν κατονόμασαν ξεκάθαρα το Ισραήλ ως υπεύθυνο, ανακοίνωσαν ότι είναι «συγκλονισμένες» από τον βομβαρδισμό, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τον χαρακτήρισε «απαράδεκτο».
Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις του δημοσιογράφου του BBC, ο Κάμερον αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει τόσο σκληρές εκφράσεις, αναφερόμενος συνεχώς στον ΟΗΕ και επισημαίνοντας ότι ο οργανισμός «εκφράστηκε με πολύ ξεκάθαρο και δίκαιο τρόπο» για το θέμα.
Όταν ρωτήθηκε αν η επίθεση αυτή αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν είμαι δικηγόρος του διεθνούς δικαίου, αφήνω τη συζήτηση αυτή στους ειδικούς».