Ισραηλινά ρομπότ στα τούνελ της Γάζας

Δευτέρα, 04 Αυγούστου 2014 13:48
UPD:13:56
Roboteam
A- A A+

Το «ντεμπούτο» του έκανε για πρώτη φορά στα τούνελ της Γάζας το ισραηλινό MTGR (Micro Tactical Ground Robot) της Roboteam: πρόκειται για ένα ρομπότ το οποίο χρησιμοποιείται από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ για τις επιχειρήσεις στα εκτενή και συχνά παγιδευμένα με εκρηκτικά υπόγεια δίκτυα της Χαμάς.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Defense News, η συγκεκριμένη εταιρεία αποτελεί «νεοφερμένο» στη διεθνή αγορά ρομποτικής, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της αμυντικής βιομηχανίας επικράτησε επί αμερικανικών και ισραηλινών εταιρειών σε διαγωνισμό για πάνω από 100 ρομπότ για τέτοιου είδους χρήση. Ήδη, όπως αναφέρεται, αρκετά ρομπότ έχουν δει χρήση από μονάδες του Μηχανικού και εξειδικευμένες μονάδες πεζικού σε σήραγγες και σημεία πρόσβασης.

ROBOTEAM

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, το MTGR ISR ((Micro Tactical Ground Robot Intelligence Surveillance and Reconnaissance) «χρησιμοποιείται ήδη από Ειδικές Δυνάμεις, καθώς και μονάδες τακτικού και αστικού πολέμου», οι οποίες «έχουν ειδικές απαιτήσεις, που προϋποθέτουν μία ανθεκτική και αξιόπιστη λύση».

DEFENSEUPDATE

Το ρομπότ είναι σχεδιασμένο για αναγνωριστικές αποστολές, αναγνώριση αντικειμένων εξ αποστάσεως, εντοπισμό στόχων, παραβίαση εγκαταστάσεων κ.α. Διαθέτει κάμερες υψηλής ανάλυσης για χρήση την ημέρα και τη νύχτα με υπέρυθρες δυνατότητες και υψηλό zoom, ενώ μεταφέρεται εύκολα από στρατιώτες και διαθέτει υψηλή ευελιξία και δυνατότητα αθόρυβης λειτουργίας. Για τον έλεγχό του χρησιμοποιείται το ROCU-7 (Ruggedized Operator Control Unit), με οθόνη αφής και χειριστήρια τύπου gamepad. Οι διαστάσεις του είναι 47.24cm x 46.99cm x 16.51cm και το βάρος του λίγο παραπάνω από επτά κιλά.

Σύμφωνα με το Defense News, η Roboteam κέρδισε το συμβόλαιο τη δεύτερη εβδομάδα της επιχείρησης «Protective Edge».

Προτεινόμενα για εσάς