Ιράν: Απεμπλούτισε όλο του το «ύποπτο» ουράνιο

Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2014 12:43
UPD:12:48
REUTERS/STRINGER/IRAN

Ο απεμπλουτισμός του αποθέματος εμπλουτισμένου σε επίπεδο 20% ουρανίου αποτελούσε τμήμα της ενδιάμεσης συμφωνίας του Ιράν με τις μεγάλες δυνάμεις σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Το Ιράν προχώρησε σε απεμπλουτισμό όλης της ποσότητας ουρανίου την οποία διαθέτει και η οποία δημιουργούσε φόβους ότι η Ισλαμική Δημοκρατία επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικών όπλων, ανακοίνωσε η υπηρεσία επί της πυρηνικής ενέργειας του ΟΗΕ.

Ο απεμπλουτισμός του αποθέματος εμπλουτισμένου σε επίπεδο 20% ουρανίου αποτελούσε τμήμα της ενδιάμεσης συμφωνίας του Ιράν με τις μεγάλες δυνάμεις σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι αποδεσμεύουν ιρανικούς πόρους συνολικού ύψους  2.8 δισ. δολαρίων, σε αντάλλαγμα για τον απεμπλουτισμό.

Την Παρασκευή, οι έξι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Γερμανία) και το Ιράν αποφάσισαν να επεκτείνουν για τέσσερις ακόμη μήνες τις διαπραγματεύσεις τους για μια τελική λύση στο ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Οι συνομιλίες έχουν ως στόχο να πειστεί το Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα σε αντάλλαγμα για άρση οικονομικών κυρώσεων από πλευράς της διεθνούς κοινότητας.

Οι έξι μεγάλες δυνάμεις και το Ισραήλ ανησυχούν για πιθανή βούληση της Τεχεράνης να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, πράγμα που η ιρανική πλευρά αρνείται.

Η ισλαμική χώρα επιμένει ότι το εμπλουτισμένο ουράνιο τής είναι χρήσιμο σε πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας και για ιατρικούς σκοπούς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή