Προς παράταση οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014 22:31
UPD:22:35
EURONEWS
A- A A+

Η επίτευξη συμφωνίας στις συνομιλίες της Ομάδας 5+1 με το Ιράν όσον αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης μοιάζει απίθανο να κατορθωθεί ως την προθεσμία της 20ής Ιουλίου, δήλωσε σήμερα ένας δυτικός διπλωμάτης που επικαλείται αλλά δεν κατονομάζει το Reuters.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή  οι συνομιλίες ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις έξι διεθνείς δυνάμεις πιθανόν θα παραταθούν για μερικούς μήνες.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιο επίσημο σχόλιο από την ομάδα 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών — ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία).

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ) Κάθριν Άστον είναι η αρμόδια για το συντονισμό των συνομιλιών εκ μέρους της ομάδας 5+1.

«Δεδομένου ότι είναι ιδιαίτερα απίθανο να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία ως την Κυριακή, είναι ιδιαίτερα πιθανό ότι θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες τους επόμενους μήνες», είπε ο διπλωμάτης ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.

Νωρίτερα σήμερα η Τεχεράνη επίσης άφησε να εννοηθεί πως το πιθανότερο είναι να μετατεθεί η προθεσμία που είχαν ορίσει τα ίδια τα μέρη.

Βάσει της προσωρινής συμφωνίας που είχε επιτευχθεί τον περασμένο Νοέμβριο, που προσέφερε στο Ιράν άρση μέρους των κυρώσεων με αντάλλαγμα τη μείωση των πυρηνικών δραστηριοτήτων του, οι συνομιλίες θεωρητικά θα μπορούσαν να παραταθούν για έως κι έξι μήνες. Διπλωμάτες και ειδικοί πάντως εκτιμούν ότι η όποια παράταση θα είναι πολύ πιο βραχείας διάρκειας.

Ο διπλωμάτης, αναφερόμενος στις διαφωνίες που υπάρχουν και πρωτίστως αφορούν το επιτρεπόμενο μέγεθος του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας, δήλωσε πως «δεν μπορούμε να πούμε πως τα πράγματα κινούνται σε λαθεμένη κατεύθυνση, τα πράγματα γενικά κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά στο βασικό ζήτημα, το δυσκολότερο, απέχουμε ακόμη πολύ».

«Η ιδέα ότι μπορούμε να τα λύσουμε όλα ως το Σαββατοκύριακο είναι μάλλον απίθανο να γίνει πράξη. Τις επόμενες εβδομάδες δεν έχει και πολύ νόημα (να συνεχιστούν οι συνομιλίες), θα είναι Αύγουστος. Θα υπάρξει ένα μικρό διάλειμμα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή