Πορεία κατά των ανοικτών καταστημάτων λόγω Κυριακής

ΕΣΕΕ: Αποδεικνύεται ότι το μέτρο πρέπει να είναι στοχευμένο
Κυριακή, 20 Ιουλίου 2014 14:31
UPD:16:29
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Πανό διαμαρτυρίας για το άνοιμα των καταστημάτων από εργαζομένους στον χώρο του εμπορίου στο κέντρο της Αθήνας.

A- A A+

Συγκεντρώσεις κατά του κυριακάτικου ανοίγματος των καταστημάτων πραγματοποιούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στη οδό Ερμού και την πλατεία Αριστοτέλους αντίστοιχα, μέλη ομοσπονδιών εργαζομένων και οργανώσεων.

Από νωρίς το πρωί, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή του εμπορικού κέντρου της πρωτεύουσας.

Στα ανοιχτά καταστήματα δεν παρατηρείται αυξημένη κίνηση.

Τουρίστες και λίγοι καταναλωτές

Οι τουρίστες και ελάχιστοι καταναλωτές είναι αυτοί που κάνουν βόλτα στα μαγαζιά, Κυριακή και εν μέσω εκπτώσεων, όπως δηλώνουν οι έμποροι που άνοιξαν τα καταστήματά τους.

Η ΕΣΕΕ ολοκληρώνει εξάλλου την έρευνά της για το μέτρο των επτά Κυριακών και τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα ανακοινωθούν τα συμπεράσματα της έρευνας.

Εντούτοις, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, βάσει των μέχρι σήμερα στοιχείων αποδεικνύεται ότι οι επτά Κυριακές, από τον Νοέμβριο του 2013 μέχρι και τον Ιούλιο του 2014, δεν αύξησαν ούτε τον τζίρο, ούτε τον όγκο πωλήσεων, ούτε την απασχόληση και τους μισθούς στην ελληνική αγορά.

«Υπ΄ αυτήν την έννοια, η εμμονή στην πλήρη απελευθέρωση των Κυριακών φαντάζει περισσότερο «ιδεοληψία» αξιωματούχων με δεμένα χέρια, παρά «πολιτική» που βασίζεται στη γνώση της πραγματικής οικονομίας», όπως αναφέρεται στη σχετική συνοδευτική επιστολή της ΕΣΕΕ με το ερωτηματολόγιο προς τα μέλη της.

Όπως σχολίασε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, η εικόνα της αγοράς επιβεβαιώνει την εκτίμηση της συνομοσπονδίας ότι το μέτρο των Κυριακών πρέπει να είναι στοχευμένο.

Η κίνηση είναι μειωμένη και σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν μαγαζιά που δεν άνοιξαν.

Μέχρι τις 8 το βράδυ θα μπορούν να είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα ενώ τα σούπερ μάρκετ έχουν γνωστοποιήσει ότι θα λειτουργήσουν μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους και πορεία σε κεντρικές οδούς της πόλης πραγματοποίησαν μέλη της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Οι διαδηλωτές, συμμετέχοντες στην απεργία που κήρυξε η Ένωσή τους, κρατώντας πανό με το σύνθημα “Όχι στο ωράριο των μονοπωλίων – Κυριακή αργία” ξεκίνησαν την πορεία από την πλατεία Αριστοτέλους κινήθηκαν μέσω των οδών Ερμού, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή, Βενιζέλου και επέστρεψαν στην οδό Αριστοτέλους.

Νωρίτερα στους συγκεντρωμένους μίλησε η πρόεδρος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σοφία Καλαντίδου, η οποία ανέφερε ότι «πριν από λίγο καιρό νομοθετήθηκε το άνοιγμα των καταστημάτων για επτά Κυριακές το χρόνο, στη συνέχεια στην πόλη της Θεσσαλονίκης έγιναν 10 οι Κυριακές και τώρα με υπουργική απόφαση γίνονται 52 οι εργάσιμες Κυριακές για το ιστορικό κέντρο της πόλης».

ΣΥΡΙΖΑ

Την απόσυρση του μέτρου ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας ότι «η κυβέρνηση, αγνοώντας τα δικαιώματα των εργαζομένων και υπονομεύοντας τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, εμμένει δογματικά στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Οι ανάγκες της πλειοψηφίας της κοινωνίας μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα μπροστά στο συμφέρον των μεγάλων πολυκαταστημάτων και αλυσίδων, των οποίων τα συμφέροντα εξυπηρετεί το συγκεκριμένο μέτρο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή