Διαμαρτυρίες και εντάσεις την πρώτη μέρα του μέτρου για ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές

Κυριακή, 13 Ιουλίου 2014 16:53
UPD:18:05
fosphotos/Panayiotis Tzamaros

Τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εμποροϋπάλληλοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας, στο πλαίσιο της εξαγγελθείσας απεργίας στον κλάδο τους.

A- A A+

Εν μέσω έντονων αντιδράσεων, ακόμη και με εντάσεις μεταξύ απεργών εμποροϋπαλλήλων και καταναλωτών, ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου για ανοιχτά καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Τόσο στο κέντρο της Αθήνας (στην Ερμού) όσο και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εμποροϋπάλληλοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας, στο πλαίσιο της εξαγγελθείσας απεργίας στον κλάδο τους.

Η πορεία, και στις δύο πόλεις, σταματούσε μπροστά από ανοιχτά καταστήματα, από τους υπεύθυνων των οποίων, οι εμποροϋπάλληλοι ζητούσαν και τελικά πέτυχαν να κατεβάσουν τα «στόρια», καλώντας, παράλληλα, τους υπαλλήλους να συμμετάσχουν στην απεργία.

Μάλιστα,απεργοί αποδοκίμαζαν πελάτες, που εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν μέσα στα καταστήματα και πραγματοποιούσαν τις αγορές τους.

Στην Ερμού πάντως μετά την αποχώρηση των συνδικαλιστών, υπήρξαν καταστήματα που άνοιξαν ξανά.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, η ανταπόκριση στο μέτρο υπήρξε ισχνή, καθώς εννέα στα δέκα καταστήματα παρέμειναν κλειστά. Όσα άνοιξαν, ήταν κυρίως καταστήματα μεγάλων αλυσίδων με είδη ένδυσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Στους καταναλωτές δεν λείπουν μέρες για ψώνια, αλλά χρήματα

Αντιδράσεις σημειώνονται και σε πολιτικό επίπεδο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για αυταρχικό μέτρο και να καλεί την κυβέρνηση να το αποσύρει άμεσα.

Όπως επισημαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στους πολίτες δεν λείπουν περισσότερες μέρες και ώρες για να ψωνίσουν, αλλά τα χρήματα, εξαιτίας της βάρβαρης πολιτικής λιτότητας και ανεργίας.

Σημειώνει ακόμη πως το μέτρο καταργεί βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, υπονομεύει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ωφελεί μονάχα τα μεγάλα πολυκαταστήματα και τις εμπορικές αλυσίδες.

ΚΚΕ: Το μέτρο να βρει απέναντι όλο το λαό

Την αντίθεσή του στην «κατάργηση της κυριακάτικης αργίας των εμποροκαταστημάτων» εξέφρασε και το ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή του προειδοποιεί πως το μέτρο θα πλήξει το ωράριο και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο εμπόριο και θα εκτοπίσει τους μικρούς επαγγελματίες από την αγορά, προς όφελος των μεγαλεμπόρων και των αλυσίδων.

«Το μέτρο αυτό πρέπει να βρει απέναντι όλο το λαό, που δεν μπορεί να καταναλώσει ακόμη και βασικά είδη εξαιτίας της ανέχειας και όχι από έλλειψη χρόνου, ενώ την ίδια στιγμή ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και σε άλλους κλάδους εργαζομένων», σημειώνει το ΚΚΕ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή