Δ. Αβραμόπουλος: Πόλος σταθερότητας στην περιοχή η Ελλάδα

Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014 16:19
UPD:16:27
EUROKINISSI/ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ

Η Ελλάδα εκτίμησε ο κ. Αβραμόπουλος μπορεί να αναδειχθεί ως νέος ενεργειακός παίκτης που θα συνδράμει ουσιαστικά τις ευρωπαϊκές πηγές ενέργειας.

A- A A+

Γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής καθώς και στο ρόλο της χώρας ως πόλου σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, μέσα και από τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, επισήμανε από το βήμα του Economist ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, προτρέποντας για την υιοθέτηση επιλογών στο πλαίσιο μιας ρεαλιστικής προσέγγισης των πραγμάτων.

Σύμφωνα με τον υπουργό «οι παθητικοί παρατηρητές των εξελίξεων δεν είναι επιλογή, η απομόνωση είναι εξίσου επικίνδυνη. Επίσης οι υποσχέσεις και ιδεαλιστικά σχέδια για εξαγωγή και επιβολή του δυτικού τρόπου σκέψης σε αυτήν την περιοχή δεν θα προάγει τη συλλογική μας ασφάλεια» παραθέτοντας τα πεδία της έντασης όπως Νιγηρία, Λιβύη, Αίγυπτος, Ιράκ, Συρία, Ιορδανία, Ουκρανία, Καύκασος. 

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Ο κόσμος χρειάζεται μια Ρωσία που κοιτάζει στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Μια δημοκρατική και ανοιχτή Ρωσία που δεν υποφέρει από ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες που μπορεί να βρίσκεται δίπλα στον δυτικό κόσμο. Πρέπει να υπάρχει μία αμοιβαία κατανόηση, εδραίωσης μιας ενεργειακά αυτόνομης Ευρώπης».

Αναφερόμενος στη Τουρκία εκτίμησε ότι «είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, της Ευρώπης, της παγκόσμιας ασφάλειας, να προχωρήσει στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου για το καλό ολόκληρου του κόσμου».

Η Ελλάδα εκτίμησε ο κ. Αβραμόπουλος μπορεί να αναδειχθεί ως νέος ενεργειακός παίκτης που θα συνδράμει ουσιαστικά τις ευρωπαϊκές πηγές ενέργειας.

«Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της», ενισχύοντας την ευρωπαϊκή άμυνα και την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, υπογράμμισε.

Μεταξύ άλλων, παρατήρησε ότι -παρόλη την πρόοδο η οποία, όπως είπε, έχει σημειωθεί- η Ευρώπη δεν έχει επιτύχει την απαιτούμενη πολιτική συνοχή στο εσωτερικό της.

Πρέσβης Θρασύβουλος Σταματόπουλος: Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνυπάρχει με τις εστίες της κρίσης

«Η Ευρώπη και κατ'επέκταση ο ευρωατλαντικός χώρος, δεν μπορούν να συνυπάρχουν με τις εστίες κρίσης απομονώνοντας τις σε μια splendid isolation («λαμπρά απομόνωση»)» παρατήρησε ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας για τις Πολιτικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφαλείας του ΝΑΤΟ Πρέσβης Θρασύβουλος Σταματόπουλος.

«Λόγω της παγκοσμιοποίησης και της αλληλεξάρτησης τούτο είναι πλέον αδύνατο» επισήμανε στην ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο  υπό την έννοια ότι «οι εξελίξεις στη Λιβύη, τη Συρία ή την Ουκρανία έχουν άμεση επίπτωση στις ευρωπαϊκές χώρες, με τη μορφή π.χ. μεταναστευτικών ρευμάτων, διακοπών στην ροή ενεργειακών πόρων ή της τρομοκρατίας».

Σε αυτό το πλαίσιο και ενόψει της Συνόδου της Ουαλίας περιέγραψε ως εξής τα βασικά χαρακτηριστικά που θα διέπουν το «ΝΑΤΟ του μέλλοντος»:

  • «Θα δοθεί εκ νέου σημασία στη συλλογική άμυνα, δεδομένου ότι, όπως φάνηκε με τα γεγονότα στην Ουκρανία, η στρατιωτική απειλή στην Ευρώπη όχι μόνο δεν έπαψε να υφίσταται, αλλά αντιθέτως υπάρχουν χώρες που δεν διστάζουν να κάνουν χρήση στρατιωτικής βίας προκειμένου να πετύχουν τους σκοπούς τους».
  • «Θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων των χωρών εταίρων της Συμμαχίας και των χωρών της περιφέρειας. Η εποχή των μεγάλων επιχειρήσεων τύπου Αφγανιστάν κλείνει και η έμφαση δίνεται στην βοήθεια χωρών, όπως η Ουκρανία, η Γεωργία, η Μολδαβία, αλλά και η Ιορδανία, ή η Λιβύη και η Σομαλία, εφόσον το επιθυμούν».
  • «Το ΝΑΤΟ δίνει περισσότερη έμφαση στην αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών, είτε πρόκειται για τις κυβερνοεπιθέσεις, την τρομοκρατία, τη διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής, ή ακόμα και την προπαγάνδα, η οποία όπως είδαμε πρόσφατα επανήλθε στο προσκήνιο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή