Google: «Δικαίωμα στη λήθη» και στον Καναδά

Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014 14:00
UPD:14:01
REUTERS/FRANCOIS LENOIR
A- A A+

Η αμερικανική Google έλαβε εντολή από καναδικό δικαστήριο να αφαιρέσει συνδέσμους από τη μηχανή αναζήτησής της, στον απόηχο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για «δικαίωμα στη λήθη».

Πιο αναλυτικά, η απόφαση του καναδικού δικαστηρίου αφορά την αφαίρεση όλων των συνδέσμων (links) που αφορούν συγκεκριμένη εταιρεία για την οποία μία άλλη επιχείρηση, η Equustek Solutions, θεωρεί ότι την εξαπάτησε αποκτώντας μία τεχνολογία δικτύωσης συσκευών την οποία πούλησε μέσω περισσότερων από 300 web sites.

Επιπλέον, οι ενάγοντες ισχυρίστηκαν ότι η αντίπαλη εταιρεία συνωμότησε με πρώην υπαλλήλους της ώστε να καταφέρει να σχεδιάσει ένα ανταγωνιστικό προϊόν, χρησιμοποιώντας εταιρικά μυστικά, σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανικής Κολούμπια.

Σύμφωνα με την Telegraph, η Google συμφώνησε να αφαιρέσει εθελοντικά τους συνδέσμους που αφορούσαν την υπόθεση και ήταν διαθέσιμοι στο Google.ca, αν και η δικαστική εντολή αφορά όλες τις εκδόσεις των websites της Google συμπεριλαμβανομένου και του Google.com. Η αφαίρεση των συνδέσμων θα πρέπει να γίνει έως την 27η Ιουνίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι το «δικαίωμα στη λήθη» επιτρέπει σε άτομα ή οργανισμούς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ζητήσουν τη διαγραφή συνδέσμων περιεχομένου, που μπορεί να θεωρείται υποτιμητικό ή ξεπερασμένο. Η παραπάνω απόφαση από καναδικό δικαστήριο ενδεχομένως να ανοίγει τον δρόμο για εφαρμογή αντίστοιχων αποφάσεων και από άλλες χώρες εκτός ΕΕ.

Προτεινόμενα για εσάς