Μπαράζ αιτημάτων για «λήθη» στη Google

Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014 13:09
UPD:13:10
REUTERS/CHRISTIAN HARTMANN

Σε δημοσίευμα του Guardian γίνεται λόγος για «κατακλυσμό» αιτημάτων από πολίτες που θέλουν να ασκήσουν το «δικαίωμα στη λήθη», ενώ αναφέρεται ότι τα αιτήματα αφορούν σε links προς πληροφορίες που χαρακτηρίζονται ανεπίκαιρες ή άσχετες.

A- A A+

Μεγάλος αριθμός ατόμων έχουν υποβάλει αιτήματα για απομάκρυνση αποτελεσμάτων αναζητήσεων στο Google που περιέχουν τα ονόματά τους, μετά την πρόσφατη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Σε δημοσίευμα του Guardian γίνεται λόγος για «κατακλυσμό» αιτημάτων από πολίτες που θέλουν να ασκήσουν το «δικαίωμα στη λήθη», ενώ αναφέρεται ότι τα αιτήματα αφορούν σε links προς πληροφορίες που χαρακτηρίζονται ανεπίκαιρες ή άσχετες.

Στη Μ.Βρετανία, στη λίστα αυτών των ατόμων περιλαμβάνονται ένας πρώην πολιτικός ο οποίος θέτει ξανά υποψηφιότητα, που επιθυμεί διαγραφή πληροφοριών σχετικά με την συμπεριφορά του ενώ κατείχε δημόσιο αξίωμα, ένας άνδρας που είχε καταδικαστεί για κατοχή εικόνων με κακοποίηση παιδιών και ένας γιατρός ο οποίος υποστηρίζει ότι αρνητικά reviews από ασθενείς δεν θα έπρεπε να είναι αναζητήσιμα. Συνολικά, σε όλη την Ευρώπη, τα αιτήματα υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε εκατοντάδες. Ωστόσο η Google μέχρι τώρα δεν έχει προβεί σε σχόλια σχετικά με τον αριθμό τους ή τη φύση τους.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου χαρακτηρίστηκε λανθασμένη από τον επικεφαλής της εταιρείας, Έρικ Σμιντ, ο οποίος σε συνεδρίαση των μετόχων την Τετάρτη ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά ερωτηματικά. «Ένας απλός τρόπος να κατανοήσει κανείς τι συνέβη εδώ είναι ότι έχουμε μια σύγκρουση μεταξύ το δικαιώματος στη λήθη και του δικαιώματος στη γνώση. Από την οπτική της Google αυτό είναι ισορροπία. Η Google εκτιμά, έχοντας μελετήσει την απόφαση, η οποία είναι δεσμευτική, ότι η ισορροπία που επετεύχθη είναι λάθος».

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Βίβιαν Ρέντινγκ, αντιπρόεδρο της Κομισιόν, αυτή η απόφαση δείχνει ακριβώς με τι έχει να κάνει η μεταρρύθμιση στην ασφάλεια δεδομένων, «διασφαλίζοντας ότι αυτοί που δραστηριοποιούνται σε επιχειρήσεις στην Ευρώπη σέβονται τους ευρωπαϊκούς νόμους και δίνοντας σε πολίτες τη δύναμη να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να διαχειρίζονται τα δεδομένα τους». Ωστόσο, ο ιδρυτής της Wikipedia, Τζίμι Γουέιλς, ήταν αρνητικός απέναντι στην απόφαση.

Σύμφωνα με τον Guardian, η Google ενδέχεται να επιδιώξει την ανάθεση των αποφάσεων σχετικά με το ποια links θα πρέπει να αφαιρούνται από τα αποτελέσματα αναζητήσεων στις αρμόδιες αρχές κάθε χώρας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, o Μαρκ Ντάουτλιχ, δικηγόρος της Pinsent Masons, εκτιμά ότι οι μηχανές αναζήτησης ενδεχομένως να δυσκολευτούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. «Εάν λάβουν μεγάλο όγκο αιτημάτων τι θα κάνουν; Θα στήσουν μια ολόκληρη βιομηχανία για να βγάζει άκρη με τη γραφειοκρατία;». Επίσης, συμπληρώνεται ότι, ακόμα και αν η απόφαση αφορά στις μηχανές αναζήτησης, κάποιοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί έχουν δει αύξηση του αριθμού των ατόμων που ζητούν την απομάκρυνση εγγραφών τις τελευταίες ημέρες. 

Προτεινόμενα για εσάς