Google: Σήμανση για συνδέσμους που αφαιρούνται

Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014 15:04
UPD:15:04
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

H απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προβλέπει ότι πολίτες που ζουν στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να ζητήσουν την αφαίρεση συνδέσμων από μηχανές αναζήτησης, που σχετίζονται με το όνομά τους.

A- A A+

Η Google ενδέχεται να ενσωματώσει ειδοποίηση, στο τέλος κάθε σελίδας αναζήτησης, όπου θα υπάρχει αναφορά στα links που έχουν διαγραφεί στα πλαίσια εφαρμογής της δικαστικής απόφασης για το «δικαίωμα στη λήθη».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, με τον τρόπο αυτό η Google θα επισημαίνει στους επισκέπτες ότι σύνδεσμοι έχουν αφαιρεθεί από τα αποτελέσματα της αναζήτησης, βάσει της πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Η Google ακολουθεί την ίδια τακτική στον τρόπο ειδοποίησης, ότι υπάρχει υλικό στην αναζήτηση που έχει αφαιρεθεί, και στην αναζήτηση περιεχομένου που υπόκειται στους νόμους προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα αναφέρεται το παράδειγμα της αναζήτησης «Adele MP3» στην Google, η οποία στο τέλος της σελίδας εμφανίζει την ειδοποίηση ότι έχει αφαιρεθεί ένας αριθμός συνδέσμων λόγω καταγγελιών για παραβίαση νομοθεσίας σχετικής με την ψηφιακή πνευματική ιδιοκτησία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προβλέπει ότι πολίτες που ζουν στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να ζητήσουν την αφαίρεση συνδέσμων από μηχανές αναζήτησης, που σχετίζονται με το όνομά τους.

Το υλικό που θα πρέπει να αφαιρεθεί θα πρέπει να χαρακτηρίζεται «ανεπαρκές, άσχετο και μη συναφές πλέον» με το άτομο στο οποίο αναφέρεται. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση δεν θα υπάρχει αφαίρεση του περιεχομένου και από τα αυθεντικά sites, παρά μόνο από τις αναζητήσεις σε μηχανές αναζήτησης.

Η Google ήδη έχει ανακοινώσει ότι έχει δεχθεί πάνω από 41.000 σχετικές αιτήσεις αφαίρεσης συνδέσμων. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Larry Page, δήλωσε ότι το 1/3 των αιτήσεων προέρχεται από άτομα που εμπλέκονται σε υποθέσεις απάτης, το 1/5 εμπλέκεται σε υποθέσεις σοβαρών εγκλημάτων και ένα ποσοστό 12% εμπλέκεται σε υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας.

Η αμερικανική εταιρεία έχει δημιουργήσει μία online φόρμα υποβολής αιτημάτων από ενδιαφερόμενους που θέλουν να διαγραφεί περιεχόμενο που τους αφορά. Αφού τα αιτήματα υποβληθούν εξετάζονται και αν πληρούνται οι όροι της δικαστικής απόφασης γίνεται αφαίρεση των σχετικών συνδέσμων. Την αξιολόγηση των αιτημάτων αναλαμβάνει επταμελής συμβουλευτική επιτροπή στην οποία περιλαμβάνονται ο εκτελεστικός διευθυντής της Google, Eric Schmidt και ο ιδρυτής της Wikipedia, Jimmy Wales.

Προτεινόμενα για εσάς