Ένας ρομποτικός φύλακας ασφαλείας

Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2014 13:25
UPD:13:26
University of Birmingham/John James
A- A A+

Ένα νέο εργαζόμενο απέκτησε αυτό το μήνα η εταιρεία λύσεων ασφαλείας G4S, όταν στο προσωπικό της εισήλθε ο «Μπομπ»: ένα ρομπότ του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, που θα λειτουργεί για διάστημα εβδομάδων ως εκπαιδευόμενος φύλακας ασφαλείας.

UNIVERSITY OF BIRMINGHAM

O δρ Νικ Χόους, ερευνητής σε αυτόνομα ρομπότ και τεχνητή νοημοσύνη, του School of Computer Science at the University of Birmingham.

Τα καθήκοντα του «Μπομπ» περιλαμβάνουν περιπολίες σε χώρους γραφείων, παρακολούθηση των συνθηκών του περιβάλλοντος, καθώς έλεγχο κλειδωμένων θυρών και γραφείων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου, πρόκειται για την πρώτη φορά που ένα αυτόνομο ρομπότ χρησιμοποιείται σε έναν πραγματικό χώρο γραφείου σε τέτοιο ρόλο, για μια «πραγματική» δουλειά.

Το λογισμικό που ανέπτυξε η ομάδα πίσω από τον «Μπομπ» του επιτρέπει να επεξεργάζεται όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για την χαρτογράφηση και πλοήγησή του στον περιβάλλοντα χώρο. Μέσω καμερών και σκάνερ μπορεί να δημιουργεί έναν χάρτη της γύρω περιοχής, αντιλαμβανόμενος γραφεία, καρέκλες και άλλα αντικείμενα τα οποία θα πρέπει να «προσέξει» κατά την κίνησή του, εντοπίζοντας παράλληλα την κίνηση ανθρώπων μέσω αναγνώρισης δραστηριότητας.

Ενώ ο «Μπομπ» εκτελεί τα καθήκοντά του, θα συλλέγει παράλληλα πληροφορίες που θα του επιτρέπουν να μαθαίνει πώς το περιβάλλον του αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου- για παράδειγμα πού πηγαίνουν οι άνθρωποι, πού εμφανίζονται αντικείμενα, εάν οι έξοδοι κινδύνου είναι ανοικτές ή κλειστές. Επίσης, θα «ξέρει» πότε είναι ώρα να επιστρέψει στον σταθμό φόρτισης για να γεμίσει τις μπαταρίες του.

Ο «Μπομπ» εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος STRANDS, ύψους 7,2 εκατ. λιρών, με στόχο την «εκπαίδευση» ρομπότ πάνω στην «έξυπνη» και ανεξάρτητη λειτουργία τους σε πραγματικά/ρεαλιστικά περιβάλλοντα και την υποστήριξη φυλάκων ασφαλείας και νοσηλευτών, κατανοώντας παράλληλα τον τρισδιάστατο χώρο και το πώς αυτός αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου.

SHAZZY MAZZY2

Κατά τον δρα Νικ Χόους, του School of Computer Science at the University of Birmingham, «θέλαμε να φτιάξουμε ένα αυτόνομο έξυπνο ρομπότ το οποίο μπορεί να εισέλθει σε ένα σενάριο πραγματικού κόσμου όπως ένας χώρος εργασίας. Τα σημερινά ρομπότ δεν χειρίζονται πολύ καλά τα χέρια τους, ούτε είναι πολύ ικανά στον χειρισμό αντικειμένων, ωστόσο ο Μπομπ είναι καλός στο να κινείται γύρω και να παρακολουθεί αντικείμενα, οπότε είναι τέλειος για μια δουλειά ως φύλακας νύχτας ή ημέρας, όπου μπορεί να παρακολουθεί τι συμβαίνει στο περιβάλλον του. Θέλουμε να δούμε τον Μπομπ να επιβιώνει μόνος του για 15 ημέρες, κάνοντας δουλειές που είναι χρήσιμες στον τομέα της ασφαλείας, όπως για παράδειγμα να κοιτάει εάν οι έξοδοι κινδύνου είναι ελεύθερες ή έχουν εμπόδια, αν υπάρχουν χαρτιά στα γραφεία κ.α.».

Σημειώνεται ότι ένα παρόμοιο ρομπότ, ονόματι «Βέρνερ» θα χρησιμοποιηθεί και σε έναν οίκο φροντίδας στην Αυστρία (Haus der Barmherzigkeit, Βιέννη), αναλαμβάνοντας παρόμοια καθήκοντα, ενώ θα είναι παράλληλα ικανός να παίζει παιχνίδια με τους ενοίκους, ενισχύοντας τους δεσμούς του με αυτούς.

Προτεινόμενα για εσάς