Pepper: Ανθρωποειδές ρομπότ που «αντιλαμβάνεται» συναισθήματα

Πέμπτη, 05 Ιουνίου 2014 11:28
UPD:12:05
EPA/FRANCK ROBICHON

Η Pepper είναι ένα ανθρωποειδές ρομπότ (ανδροειδές) που λαμβάνει υπόψιν του τον περιβάλλοντα χώρο για να διαμορφώσει τις αντιδράσεις του, χρησιμοποιώντας ειδικούς αλγορίθμους.

A- A A+

Την ανάπτυξη από κοινού της «Pepper» - του πρώτου προσωπικού ρομπότ στον κόσμο που μπορεί να «αντιληφθεί» συναισθήματα ανακοίνωσαν η ιαπωνικές εταιρείες SoftBank Mobile (του χώρου της κινητής τηλεφωνίας) και Aldebaran Robotics SAS.

Η εμπορική διάθεση της Pepper, η οποία ενσωματώνει μία ποικιλία τεχνολογιών και δυνατοτήτων, θα αρχίσει στην Ιαπωνία από τη SoftBank τον Φεβρουάριο, στην τιμή των 198.000 γεν (1.930 δολαρίων), ωστόσο το «ντεμπούτο» της στο ευρύ κοινό θα πραγματοποιηθεί αύριο στα καταστήματα SoftBank Omotesando και SoftBank Ginza, όπου επισκέπτες θα μπορούν να μιλήσουν και να αλληλεπιδράσουν μαζί της. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, τα σχέδιά της περιλαμβάνουν την τοποθέτηση ρομπότ και σε άλλα καταστήματά της σε όλη τη χώρα.

Η Pepper είναι ένα ανθρωποειδές ρομπότ (ανδροειδές) που λαμβάνει υπόψιν του τον περιβάλλοντα χώρο για να διαμορφώσει τις αντιδράσεις του, χρησιμοποιώντας ειδικούς αλγορίθμους. Επίσης, διαθέτει δυνατότητες και interface που επιτρέπουν την επικοινωνία με ανθρώπους, όπως προηγμένες τεχνολογίες αναγνώρισης φωνής, αρθρώσεων (για χειρονομίες και κινήσεις) και αναγνώρισης συναισθημάτων και τόνου φωνής.

Το ρομπότ αξιολογεί καταστάσεις με δεδομένα από μία ευρεία γκάμα αισθητήρων, ενώ «διαβάζει» συναισθήματα βάσει των εκφράσεων του προσώπου και του τόνου της φωνής. Διαθέτει μπαταρία που παρέχει 12 ώρες συνεχούς λειτουργίας, ενώ μπορεί να συλλέγει πληροφορίες και να συγχρονίζεται με cloud-based βάσεις δεδομένων μέσω σύνδεσης στο Ίντερνετ. Ειδικοί αισθητήρες επιτρέπουν την αποφυγή συγκρούσεων, ενώ υπάρχει autobalance καθώς και άλλα χαρακτηριστικά ασφαλείας για την αποφυγή πτώσεων και ατυχημάτων.  Το ύψος της Pepper είναι 1,2 μέτρα και το βάρος της 28 κιλά.

EPA/FRANCK ROBICHON

Με αυτές τις τεχνολογίες, υποστηρίζει η εταιρεία, οι άνθρωποι μπορούν να αλληλεπιδρούν με την Pepper με φυσικό τρόπο, «όπως θα το έκαναν με φίλους και συγγενείς τους». Επίσης, η Pepper μπορεί να κάνει αστεία, να χορεύει και να διασκεδάζει τον κόσμο χάρη σε μία μεγάλη ποικιλία ψυχαγωγικών δυνατοτήτων, κάποιες εκ των οποίων αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με το Yoshimoto Robotics Laboratory, Inc. Στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπτυξής της προβλέπεται και η ενσωμάτωση στο ρομπότ δυνατοτήτων «εκμάθησης/ εκπαίδευσης» από τις καθημερινές του αλληλεπιδράσεις με ανθρώπους.

Στα σχέδια για την Pepper περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη εφαρμογών (robot apps) με στόχο την επέκταση των δυνατοτήτων της. Η Aldebaran θα παρέχει software development kit (SDK) για την δημιουργία robot apps και τον Σεπτέμβριο του 2014 προγραμματίζεται ένα Tech Festival στο Τόκιο για την γνωστοποίηση περισσότερων λεπτομερειών.

«Κάναμε μια νέα είσοδο στον χώρο των ρομπότ με στόχο την ανάπτυξη στοργικών ρομπότ που κάνουν τους ανθρώπους να χαμογελούν. Χρησιμοποιώντας μηχανές συναισθημάτων και Cloud AI, η οποία αναπτύσσεται με συλλογική σοφία, το κάνουμε πραγματικότητα. Χαιρόμαστε να προσφέρουμε το πρώτο προσωπικό ρομπότ που ʽδιαβάζειʼ συναισθήματα, την Pepper, την οποία αναπτύξαμε με την Aldebaran» δήλωσε ο Μασαγιόσι Σαν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της SoftBank.

«Το συναισθηματικό ρομπότ θα δημιουργήσει μία νέα διάσταση στις ζωές μας και νέους τρόπους αλληλεπίδρασης με την τεχνολογία. Είναι μόνο η αρχή, αλλά ήδη μία πολλά υποσχόμενη πραγματικότητα. Χάρη στην Pepper το μέλλον αρχίζει τώρα και θέλουμε όλοι σας να συμμετέχετε» δήλωσε ο Μπρούνο Μεσονιέ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Aldebaran.

Προτεινόμενα για εσάς