Στην αγορά της Titan Aerospace, η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών για μεγάλα ύψη, προέβη η Google.
Σύμφωνα με τον κολοσσό των μηχανών αναζήτησης, η κίνηση αυτή έχει σκοπό να ενισχυθούν οι προσπάθειές της πάνω στην επέκταση της πρόσβασης στο Ίντερνετ.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η Titan Aerospace, που αναπτύσσει drones τα οποία κινούνται με ηλιακή ενέργεια και έχουν τη δυνατότητα να πετούν για χρόνια, εκτιμά ότι οι πρώτες εμπορικού χαρακτήρα επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν το 2015. Η εταιρεία, η οποία έχει περίπου 20 εργαζομένους, θα συνεχίσει να εδρεύει στο Μορίαρτι, στο Νέο Μεξικό, από όπου θα συνεργαστεί με την Google στο πλαίσιο του Project Loon (με αερόστατα που παρέχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ σε απομακρυσμένες περιοχές). Επίσης, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ενδεχομένως η Titan Aerospace να συνεργαστεί και στο πρόγραμμα Makani, για την κατασκευή μίας ιπτάμενης ανεμογεννήτριας. Παράλληλα, αναμένεται τα drones της Titan να χρησιμοποιηθούν και για χαρτογράφηση, με λήψη εικόνων υψηλής ανάλυσης για τους σκοπούς του Google Maps.
Δεν έχει γίνει γνωστό το ύψος του ποσού της συμφωνίας.
«Είναι ακόμα νωρίς, αλλά οι ατμοσφαιρικοί δορυφόροι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να αποκτήσουν εκατομμύρια άνθρωποι πρόσβαση στο Ίντερνετ και στην επίλυση άλλων προβλημάτων, όπως η αντιμετώπιση καταστροφών και η ζημιά που προκαλείται από την αποψίλωση των δασών» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Google.
Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του Mashable, του TechCrunch και της WSJ, ενδιαφέρον για την Titan Aerospace φέρεται να είχε εκδηλώσει και η Facebook, που νωρίτερα μέσα στο έτος προέβη στην αγορά της βρετανικής κατασκευάστριας drones Ascenta. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Google προσφέρθηκε να ξεπεράσει κάθε προσφορά της εταιρείας του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου.
Η Titan αναπτύσσει δύο drones που θα κινούνται με μπαταρίες οι οποίες φορτίζονται από ηλιακά πάνελ που είναι τοποθετημένα στα φτερά. Το μικρότερο εκ των δύο, Solara 50, έχει άνοιγμα φτερών περίπου 55 μέτρων. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα drones της μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μετάδοση δεδομένων σε ταχύτητες που αγγίζουν ένα gigabit το δευτερόλεπτο, μέσω της χρήσης ειδικού εξοπλισμού.
Tόσο η Google όσο και η Facebook φαίνονται να εισέρχονται σε μία «κούρσα» για την παροχή πρόσβασης στο Ίντερνετ σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, στρεφόμενες προς πολλά υποσχόμενες τεχνολογίες που θα εξυπηρετήσουν αυτόν τον σκοπό.