Σε καλό κλίμα η συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Ντράγκι

Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014 22:04
UPD:11/06/2014 10:31
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Φώτης Πλέγας Γ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του naftemporiki.gr, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, ενώ υπάρχει η πεποίθηση ότι οι θέσεις του κόμματος σταδιακά γίνονται κομμάτι του ευρωπαϊκού διαλόγου (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Tην ανάγκη «κουρέματος» του ελληνικού χρέους αλλά και ενός ευρωπαϊκού «New Deal» έθεσε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε μαζί του στη Φρανκφούρτη.

Σύμφωνα με κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, ενώ υπάρχει η πεποίθηση ότι οι θέσεις του κόμματος σταδιακά γίνονται κομμάτι του ευρωπαϊκού διαλόγου.

Στη συνάντηση που διήρκησε περίπου μια ώρα, ο κ. Ντράγκι φέρεται να άκουγε με μεγάλη προσοχή τον κ. Τσίπρα και μάλιστα να κρατά και σημειώσεις .

Πηγές της Κουμουνδούρου ανέφεραν ότι ο κ. Ντράγκι, είχε λανθασμένη πληροφόρηση για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα, είπε στον επικεφαλής της ΕΚΤ ότι παρά τα μέτρα που ελήφθησαν οι πραγματικές αιτίες της κρίσης δεν έχουν αντιμετωπιστεί.

Μάλιστα του ανέφερε ως αιτίες της κρίσης τρία πράγματα.

Ειδικότερα ανέφερε τη φοροδιαφυγή των πλουσίων, το πελατειακό κράτος, ενώ έκανε και λόγο για μια  ιδιότυπη ολιγαρχία που, όπως είπε, ασκεί πραγματική εξουσία.

Ακόμη ο κ. Τσίπρας ανέφερε στον κ.  Ντράγκι ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, γενναίες αποφάσεις και συνεργασία.

«Απαιτείται ένα νέο new deal»

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας έκανε γνωστό ότι ενημέρωσε τον κ. Ντράγκι για την ανάγκη ύπαρξης ενός new deal για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

«Ο μόνος δρόμος για να βγει συντεταγμένα η Ευρώπη από το οικονομικό αδιέξοδο, είναι να υπάρξουν γενναίες πολιτικές αποφάσεις στην κατεύθυνση ενός νέου ευρωπαϊκού New Deal. Μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία, από τον συνδυασμό δράσεων της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υπό την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα έδινε τη δυνατότητα για ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο προσανατολισμένο αποκλειστικά σε παραγωγικές επενδύσεις» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα η ενημέρωση του κ. Ντράγκι αφορούσε και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και τις θέσεις του κόμματος «για το πώς πιστεύουμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση, μέσα από την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του μνημονίου, μέσα από τη σταθεροποίηση της οικονομίας, κι από ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση».

Για τη διαγραφή του δημόσιου χρέους

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε για τη θέση του κόμματός του ότι χωρίς διαγραφή μεγάλου μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους, ρήτρα ανάπτυξης, προκειμένου να υπάρξει πορεία προς τα μπρος με αναπτυξιακή προοπτική, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από την δίνη της οικονομικής κρίσης.

«Του επαναλάβαμε, λοιπόν, τη θέση μας για μια λύση στο βραχνά του χρέους, αντίστοιχη με αυτή που δόθηκε στη Γερμανία το 1953» είπε.

Σχετικά με τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ ο κ. Τσίπρας δήλωσε στον κ. Ντράγκι ότι βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση αλλά δεν είναι αρκετά.

Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας επεσήμανε στον κ. Ντράγκι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα έχουν αποτέλεσμα λόγω του αποπληθωρισμού αλλά και του γεγονότος ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να παρέχουν εγγυήσεις.

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε ακόμα τον κ. Ντράγκι ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα.

«Είχαμε την ευκαιρία να τον ενημερώσουμε για την πρωτοφανή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία μετά από 4 χρόνια εφαρμογής σκληρής μνημονιακής πολιτικής λιτότητας, που έχει οδηγήσει μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού μπροστά σε μια πρωτοφανή και απαράδεκτη ανθρωπιστική κρίση», είπε χαρακτηριστικά.

Αντιδράσεις για Γ. Στουρνάρα

Σύμφωνα με πληροφορίες  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε και εξέφρασε την αντίθεσή του στο θέμα του διορισμού του Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο κ. Τσίπρας φέρεται να γνωστοποίησε στον κ. Ντράγκι την πάγια θέση του κόμματός του από το 2000 ότι ο Διοικητής της ΤτΕ πρέπει να επιλέγεται κατόπιν διαβούλευσης και με ευρεία πλειοψηφία.

Η συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδιδε νωρίτερα του naftemporiki.gr, είχε αρκετό παρασκήνιο, δεδομένου ότι η αρχική της ημερομηνία ήταν για τις 18 Ιουνίου. Ωστόσο ο κ. Τσίπρας την περασμένη Παρασκευή δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον κ. Ντράγκι με το οποίο του ζητούσε η συνάντηση να γίνει σήμερα Τρίτη.

Το γεγονός από πολλούς στην Αθήνα συνδέεται και με τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, αφού αύριο Τετάρτη το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας θα πρέπει να αποφασίσει για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον κ. Προβόπουλο.

Θεσμικός συνομιλήτης

Σε μια συνολική αξιολόγηση των κινήσεων του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και  από τη σημερινή συνάντηση που είχε με τον κ. Ντράγκι  φαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας κάνει μια θεσμική στροφή προκειμένου να καταστήσει των ευατό του συνομιλητή στο εξωτερικό και ειδικότερα στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. .

Πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις διαπιστώνει η ΕΚΤ

Πρόοδο στα δημοσιονομικά και στις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με δηλώσεις εκπρόσωπου της Τράπεζας έπειτα από τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της τράπεζας, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η ΕΚΤ αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα δημόσια οικονομικά και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ εκτιμά ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς και για τη μείωση του δημόσιου τομέα και την αύξηση της παραγωγικότητάς του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή