Και αυτήν τη χρονιά, οι Έλληνες χορογράφοι, σε πείσμα των καιρών, επιμένουν με ελπίδα, κέφι και δημιουργική διάθεση, καλώντας όλους τους φίλους του χορού να γιορτάσουν, να απολαύσουν αλλά και να ενημερωθούν για τη σύγχρονη χορογραφική δημιουργία στην Ελλάδα.
Συμπληρώνοντας 13 χρόνια συνεχούς παρουσίας και προσφοράς και έχοντας παρουσιάσει συνολικά 641 έργα Ελλήνων δημιουργών, η μεγάλη γιορτή του σύγχρονου ελληνικού χορού, το Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, πραγματοποιείται - για πρώτη φορά εξ’ ολοκλήρου - στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από τις 9 μέχρι τις 29 Ιουνίου.
Το 13o Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και με τη συμμετοχή 61 δημιουργών, οι οποίοι είναι μέλη του Σωματείου και ανεξάρτητοι χορογράφοι, και 42 ομάδων χορού, που θα παρουσιάσουν έργα από όλο το φάσμα του σύγχρονου ελληνικού χορού.
Παράλληλα, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ φιλοξενείται και στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο Άνετον και στο Θέατρο Κήπου, από τις 12 έως τις 29 Ιουνίου, με ένα αφιέρωμα στη χορογράφο Anne Teresa De Keersmaeker, και με τη συμμετοχή των ομάδων Aniline dance theater, Hermanos, B+6, Μίνα Ανανιάδου, Sσvem - a, Τρίγωνο, Μέλπω Βασιλικού, Γιάννης Μαργαρώνης, Δρυάδες εν πλω, Λυδία Λίθος, Intravenus, creo, pus.par.tu, Ήρος Άγγελος, Yelpdance. Co.
Ακόμα, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, για δεύτερη φορά, το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων, σε συνεργασία με το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, και με τη συμμετοχή των Ανώτερων Επαγγελματικών Σχολών Χορού, διοργανώνει δυο βραδιές, αφιερωμένες στους τελειόφοιτους χορευτές και χορογράφους. Μάλιστα, θα δοθούν για πρώτη φορά ειδικά βραβεία στους συμμετέχοντες χορευτές, από επιτροπή προσωπικοτήτων της τέχνης.
Κόντρα στο γκρίζο και αβέβαιο πολιτιστικό παρόν
«Οι Έλληνες χορογράφοι αποτελούμε αδιάσπαστο κομμάτι αυτής της δοκιμαζόμενης κοινωνίας. Κόντρα στο γκρίζο και αβέβαιο πολιτιστικό παρόν, επιμένουμε με τη συνεχή παρουσία και προσφορά μας στα πολιτιστικά δρώμενα και αποδεικνύουμε ότι, ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας, συνεχίζουμε να δημιουργούμε» σημειώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, Πέτρος Γάλλιας. «Εστιάζοντας αποκλειστικά στην εγχώρια καλλιτεχνική παραγωγή, δημιουργούμε ένα πεδίο συνάντησης ανάμεσα στο κοινό και τους Έλληνες χορογράφους, συμβάλλοντας, έτσι, στη διαμόρφωση του σύγχρονου πολιτιστικού προσώπου της χώρας μας.
Εκτός από τα μέλη μας, στις “Ανεξάρτητες Παρουσίες”, φιλοξενούμε, όπως κάθε χρόνο, νέους χορογράφους, που παρουσιάζουν για πρώτη φορά έργα τους, και χορογράφους που δεν έχουν ομάδες. Ακόμα, στο πρόγραμμά μας συμπεριλαμβάνουμε και έργα για παιδιά. Δύο ομάδες χορού παρουσιάζουν έργα για παιδιά και τα καλούν, για να τους “αφηγηθούν”, με κίνηση και χορό, πολύχρωμα παραμύθια.
Το Σωματείο συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμά του όλα τα έργα, που του προτείνονται για το Φεστιβάλ. Δίνει την ευκαιρία σε όλους τους χορογράφους να παρουσιάσουν το έργο τους αυτόνομα, χωρίς διαμεσολάβηση, χωρίς επιλογή ή έλεγχο.
Ο τελικός λόγος ανήκει σε εσάς, τους φίλους του χορού, που αγκαλιάζετε τις διοργανώσεις μας και κάνατε το Φεστιβάλ μας θεσμό. Σε σας, που στηρίζετε με την παρουσία σας τις παραστάσεις μας και βοηθάτε ουσιαστικά στην ενδυνάμωση της πεποίθησής μας ότι η τέχνη μας είναι ζωντανή και αφορά όλο και περισσότερους θεατές.
Οι Έλληνες χορογράφοι, χορευτές, ηθοποιοί, μουσικοί, σκηνοθέτες, δραματουργοί, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, φωτιστές και φωτογράφοι, παρά την έλλειψη πόρων, μόνιμης στέγης και χρημάτων, την ανυπαρξία χορηγιών κ.λπ., δεν εγκαταλείπουμε το όραμά μας. Είμαστε εδώ παρόντες για άλλη μια χρονιά, για να σας δείξουμε τα χρώματα και τις τάσεις της σύγχρονης ελληνικής χορευτικής δημιουργίας. Οι συμμετέχοντες χορογράφοι προσφέρουν τα έργα τους στο Φεστιβάλ χωρίς αμοιβή. Μόνη ανταμοιβή όλων μας, η χαρά της συμμετοχής στην ετήσια αυτή γιορτή του σύγχρονου ελληνικού χορού και η επικοινωνία μας με σας.
Για ακόμα μια χρονιά, παραμένει ανεκπλήρωτο όνειρο η ύπαρξη ενός δικού μας χώρου. Δουλεύουμε και επιμένουμε για αυτό μας το στέκι, γιατί έτσι θα μπορούμε να προσφέρουμε χορό στην πόλη μας σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, με σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες και εναλλασσόμενες παραστάσεις.
Αγαπημένοι φίλοι, η στήριξη της τέχνης και, μάλιστα, της σύγχρονης δημιουργίας, αποτελεί σπουδαία πολιτική πράξη ευθύνης και ουσιαστική επένδυση για το μέλλον. Για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά, οι Έλληνες χορογράφοι, σας καλωσορίζουμε στο Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου μας. Ελπίζουμε να κερδίσουμε για άλλη μια φορά την εκτίμηση και την αγάπη σας».
Αναλυτικό πρόγραμμα Φεστιβάλ στην Αθήνα
9 Ιουνίου
20.00 - Κεντρική Σκηνή: Ίασις: «Το πιο γλυκό ψωμί» (παράσταση για παιδιά). Διάρκεια: 65΄.
10 Ιουνίου
21.00 - Κεντρική Σκηνή: Λούνα Παρκ: «Σύλληψη / κατάληψη» (Capture). Διάρκεια 70΄.
11 Ιουνίου
21.00 - Κεντρική Σκηνή: Ηχόδραμα: «Ρεĩ». Διάρκεια: 60΄.
12 Ιουνίου
21.00 - Κεντρική Σκηνή: Αθανασία Κανελλοπούλου: «In Lo(e)verland ΙΙ». Διάρκεια: 50΄.
22.30 - Κεντρική Σκηνή: YELP danceco: «Οδηγός επιβίωσης για εχθρικό και εύκρατο περιβάλλον». Διάρκεια: 40΄.
13 Ιουνίου
21.00 - Κεντρική Σκηνή: Δαγίπολη: «ΠΝΕΙ» (Έχει πνοή). Διάρκεια: 60΄.
22.30 - Κεντρική Σκηνή: χοροθέατρο ΑΚΤΙΝΑ, «Η φόνισσα...dolce vita». Διάρκεια: 90΄.
13 Ιουνίου
21:00 - Αίθουσα Black Box: Έλιξ - Εννιάμορφο και ο Τίμος Ζέχας, σε συνεργασία με το Present Body (Χώρο έρευνας της κίνησης και της έκφρασης της Χριστίνας Κλεισιούνη): «Η λήθη του σώματος». Διάρκεια: 60΄.
14 Ιουνίου
21.00 - Κεντρική Σκηνή: Indigo Fera: «Eremus». Διάρκεια: 55΄.
21.00 - Αίθουσα Black Box: Ευγενία Σιγαλού: «Όνειρο One size». Διάρκεια: 20΄.
22.30 - Κεντρική Σκηνή: Trio AA: «Ανωτέρα Βία», Μίνα Ανανιάδου: «ΜΕΤΑ-», Dancevacuum: «Dance Banoptikon». Διάρκεια: 90΄.
22:30 - Αίθουσα Black Box: Έλιξ - Εννιάμορφο και ο Τίμος Ζέχας, σε συνεργασία με το Present Body (Χώρο έρευνας της κίνησης και της έκφρασης της Χριστίνας Κλεισιούνη): «Η λήθη του σώματος». Διάρκεια: 60΄.
15 Ιουνίου
21.00 - Κεντρική Σκηνή: ΜΥΙΑ: «Όνειρο μέσα σε όνειρο». Διάρκεια: 60΄.
21.00 – Αίθουσα Black Box: Έλιξ - Εννιάμορφο και ο Τίμος Ζέχας, σε συνεργασία με το Present Body (Χώρο έρευνας της κίνησης και της έκφρασης της Χριστίνας Κλεισιούνη): «Η λήθη του σώματος». Διάρκεια: 60΄.
22.30 - Κεντρική Σκηνή: Υπέρ Ορίων: «Bolero»,
Altius: «I feel you». Διάρκεια: 35΄.
22.30 – Αίθουσα Black Box: Ευγενία Σιγαλού: «Όνειρο One size». Διάρκεια: 20΄.
22.30 – Γκαράζ: Χοροθέατρο aleajactaest: «Delirium». Διάρκεια: 60΄.
16 Ιουνίου
21.00 - Κεντρική Σκηνή: 7ο Βήμα: «TARANTΕLLA». Διάρκεια: 50΄.
21.00 - Γκαράζ: Χοροθέατρο aleajactaest: «Delirium». Διάρκεια: 60΄.
22.30 - Κεντρική Σκηνή: Nimis: «Μία προς έναν», Aniline Dancetheater: «Βάκχες». Διάρκεια: 75΄.
17 Ιουνίου
21.00 - Γκαράζ: Footsteps: «BOUND», Φωτοσκίασις: «Του αρχέγονα». Διάρκεια: 50΄.
22.30 - Κεντρική Σκηνή: SaLta Tor: «Nature - Orbital» (2 σόλο). Διάρκεια: 45΄.
22.30 - Γκαράζ: On / Off Danceetc. & Κατερίνα Φανουράκη: «Βρώσιμες Ιστορίες» (EdibleTales). Διάρκεια: 25΄.
18 Ιουνίου
21.00 - Κεντρική Σκηνή: Ήρος Άγγελος - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας: «Ρωμαίος +...». Διάρκεια: 50΄.
21.00 - Γκαράζ: On / Off Danceetc. & Κατερίνα Φανουράκη: «Βρώσιμες Ιστορίες» (EdibleTales). Διάρκεια: 25΄.
22.30 - Γκαράζ: Footsteps: «BOUND», Φωτοσκίασις: «Του αρχέγονα». Διάρκεια: 50΄.
19 Ιουνίου
21.00 - Κεντρική Σκηνή: Index Animi: «Without a Trace»,
Στίγμα: «Ονειροκατασκευές», Inter Se Onus: «Sine Signum»,
Soyuz: «Ο τυφλός». Διάρκεια: 65΄.
20 Ιουνίου
21.00 - Κεντρική Σκηνή: Λυδία Λίθος: «Chair's Tragedy». Διάρκεια: 30΄.
22.30 - Κεντρική Σκηνή: Κολεκτίβα Nowisnow (ομάδες Creo & Ρέον): «Enecoute». Διάρκεια: 50΄.
22.30 - Αίθουσα Black Box: Dance Factory: «Metamorphosis II». Διάρκεια: 50΄.
21 Ιουνίου
21.00 - Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας: Ομάδα κινητικού αυτοσχεδιασμού «- Κι αν πέσω; - Θα ξανασηκωθείς»: «Μπουένος Άιρες - Παρίσι - Αθήνα». Διάρκεια: 45΄.
22.30 - Κεντρική Σκηνή: Συν-κίνηση: «tran SEASONS». Διάρκεια: 55΄.
22 Ιουνίου
21.00 - Κεντρική Σκηνή: Λάθος Κίνηση: «ΜΟΝΟ (όλα όσα χρειάζονται για την επανάσταση)». Διάρκεια: 55΄.
21.00 - Αίθουσα Black Box: Dance Factory: «Metamorphosis II». Διάρκεια: 50΄.
22.30 - Κεντρική Σκηνή: Resdance: «Boundaries». Διάρκεια: 40΄.
27 Ιουνίου
21.00 - Κεντρική Σκηνή: Intravenous: «Frames». Διάρκεια: 60΄.
22.30 - Κεντρική Σκηνή: Ditto: «Script», Carnation: «Indirect speech». Διάρκεια: 40΄.
28 Ιουνίου
20.00 - Κεντρική Σκηνή: Περιηγητές: «Καραμέλα». Διάρκεια: 55΄.
22.30 - Κεντρική Σκηνή: ASOMO4: «υσΕγώ». Διάρκεια: 80΄.
Πληροφορίες
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Πειραιώς 206, Ταύρος - Αθήνα, τηλ.: 210 3418550. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 8 ευρώ, ημερήσιο: 10 ευρώ, φοιτητικό - ανέργων 5 ευρώ.
naftemporiki.gr