Προειδοποίηση εναντίον της Κίνας, εξέδωσαν την Πέμπτη οι ΗΠΑ, με αφορμή τις εντάσεις σε διεθνή εναέριο χώρο μεταξύ κινεζικών και ιαπωνικών αεροσκαφών, σε περιοχή που αποτελεί αντικείμενο διαφοράς μεταξύ των δυο χωρών.
«Οποιαδήποτε απόπειρα που παρεμβαίνει στην ελευθερία πτήσεων στον διεθνή εναέριο χώρο προκαλεί εντάσεις και αυξάνει τον κίνδυνο μια λάθους κρίσης και αντιπαράθεσης από ακούσια περιστατικά», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών σε ανακοίνωσή του.
«Δεν δεχόμαστε ότι η Κίνα έχει κηρύξει ζώνη αεράμυνας και αναγνώρισης πτήσεων πάνω από την Ανατολική Θάλασσα της Κίνας και παροτρύνουμε την Κίνα να μην την εφαρμόσει», αναφέρει επίσης η αμερικανική διπλωματία.
Η Ιαπωνία κατηγόρησε την Κυριακή την Κίνα ότι μαχητικά της χώρας έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς στον εναέριο χώρο της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας ενώ πετούσαν ιαπωνικά στρατιωτικά αεροσκάφη σε πολύ κοντινή απόσταση.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ιαπωνικού υπουργείου Άμυνας, ένα κινέζικο μαχητικό SU - 27 πλησίασε ένα ιαπωνικό αεροσκάφος επιτήρησης OP- 3C στη «διασταύρωση» των αντίστοιχων εναέριων χώρων τους. Άλλο ένα κινέζικο μαχητικό SU - 27 πέταξε επίσης κοντά σε ένα ιαπωνικό YS - 11EB στην ίδια περιοχή, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στο Τόκιο εκδίδοντας ταυτόχρονα και διπλωματικό διάβημα.
Σύμφωνα πάντως με την ιαπωνική πλευρά τα δυο κινέζικα μαχητικά δεν εισήλθαν στον ιαπωνικό εναέριο χώρο, αλλά συμμετείχαν σε μια σινο-ρωσική ναυτική άσκηση στη βόρεια περιοχή της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας, κοντά στο ιαπωνικά χωρικά ύδατα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Κιόντο
Από την πλευρά της η Κίνα ανέφερε ότι δυο ιαπωνικά αεροσκάφη εισήλθαν στον κινεζικό εναέριο τομέα αναγνώρισης πτήσεων χωρίς να δώσουν τα στοιχεία πτήσης «παρεμβαίνοντας στις κοινές ναυτικές ασκήσεις μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας».
Τα κινεζικά μαχητικά διατάχθηκαν να απογειωθούν για να «εξακριβώσουν την ταυτότητα των αεροπλάνων», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Άμυνας. Η Κίνα επίσης διαμαρτυρήθηκε στην ιαπωνική πλευρά ζητώντας να «σεβαστεί τα νόμιμα δικαιώματα των κινέζων και Ρώσων πεζοναυτών».
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ασίας είναι τεταμένες για σχεδόν δύο χρόνια λόγω των εκατέρωθεν διεκδικήσεων και εδαφικών διαφορών στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, που σχετίζονται με το παρελθόν των δύο χωρών.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο