Ιαπωνία - Κίνα: «Σύγκρουση» στους αιθέρες πάνω από διαφιλονικούμενα νησιά

Δευτέρα, 26 Μαΐου 2014 14:44
UPD:14:47
REUTERS/KYODO

Το Σάββατο δύο μαχητικά αεροπλάνα της Κίνας πέταξαν πολύ κοντά σε δύο ιαπωνικά αεροπλάνα επιτήρησης κοντά στα αμφισβητούμενα ιαπωνικά νησιά Σενκάκου, τα οποία διεκδικεί η Κίνα, η οποία τα αποκαλεί Ντιαογιού (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Αυξάνεται η ένταση μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας, καθώς κινεζικά μαχητικά αεροπλάνα πέταξαν πολύ κοντά σε ιαπωνικά πολεμικά αεροπλάνα σε αμφισβητούμενη περιοχή στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Το Σάββατο δύο μαχητικά αεροπλάνα της Κίνας πέταξαν πολύ κοντά σε δύο ιαπωνικά αεροπλάνα επιτήρησης  σε απόσταση 30 και 50 μέτρων αντίστοιχα από το καθένα κοντά στα αμφισβητούμενα ιαπωνικά νησιά Σενκάκου, τα οποία διεκδικεί η Κίνα, η οποία τα αποκαλεί Ντιαογιού.

Ο υπουργός Άμυνας της Κίνας δήλωσε ότι η πτήση των κινεζικών μαχητικών είναι δικαιολογημένη ενίσχυση της εναέριας αμυντικής ζώνης της χώρας, ενώ ο Ιάπωνας ομόλογός του είπε ότι για πρώτη φορά κινεζικά αεροπλάνα πέταξαν τόσο κοντά σε ιαπωνικά, μία συμπεριφορά που αποκλίνει από την κοινή λογική.

Το πλήρωμα των ιαπωνικών αεροπλάνων ανέφερε ότι τα κινεζικά ήταν εξοπλισμένα με πύραυλους.

Η Ιαπωνία διαμαρτυρήθηκε στην Κίνα μέσω της διπλωματικής οδού.

Η Κίνα από την πλευρά της κατηγόρησε την Ιαπωνία για το περιστατικό, καθώς η ίδια είχε εκδώσει ανακοίνωση για μη πτήσεις στην περιοχή λόγω των στρατιωτικών ασκήσεων που έκανε από κοινού με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Τον περασμένο Νοέμβριο η Κίνα διακήρυξε εναέρια αμυντική ζώνη αναγνώρισης, η οποία εκτείνεται και σε διαφιλονικούμενες περιοχές.

ΗΠΑ και Ιαπωνία είχαν αντιδράσει σε αυτή την ενέργεια της Κίνας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή