Ανησυχία για την αντιπαράθεση Κίνας - Βιετνάμ στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Τοποθέτηση από πλευράς Ιαπωνίας
Πέμπτη, 08 Μαΐου 2014 12:11
UPD:12:22
EPA/Vietnam Coast Guard

Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ακτοφυλακή του Βιετνάμ, απεικονίζει κινεζικά πλοία να χρησιμοποιούν κανόνια νερού εναντίον βιετναμικών πλοίων, κοντά στα νησιά Παρασέλ.

A- A A+

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσενγκ Γκουοπίνγκ δήλωσε την Πέμπτη ότι η χώρα του και το Βιετνάμ θα μπορούσαν να επιλύσουν ειρηνικά τις θαλάσσιες διενέξεις τους και πως το επεισόδιο που σημειώθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ανάμεσα στις δύο χώρες σ' ένα τμήμα της διαφιλονικούμενης Θάλασσας της Νότιας Κίνας, δεν ήταν «σύγκρουση» μεταξύ των δύο χωρών.

Το Βιετνάμ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι κινεζικό σκάφος εμβόλισε εσκεμμένα δύο από τα βιετναμικά πλοία σε περιοχή όπου το Πεκίνο έχει αναπτύξει μια γιγάντια πετρελαϊκή εξέδρα, αυξάνοντας την ένταση στην περιοχή.

Ο κ. Τσενγκ έκανε τις δηλώσεις αυτές προς δημοσιογράφους στο περιθώριο ενός φόρουμ στο Πεκίνο.

Στο μεταξύ, η Ιαπωνία ανακοίνωσε πως την «ανησυχούν πολύ» τα επεισόδια ανάμεσα σε βιετναμικά και κινεζικά πλοία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και κατηγόρησε ρητά το Πεκίνο ότι ευθύνεται γι' αυτά.

Το Ανόι είχε κατηγορήσει την Τετάρτη τα κινεζικά πλοία που προστατεύουν την πετρελαϊκή εγκατάσταση στα διαφιλονικούμενα ύδατα ότι «επιτέθηκαν» σε βιετναμικά περιπολικά σκάφη.

FINANCIAL TIMES

«Ανησυχούμε πολύ γι' αυτή την αύξηση της περιφερειακής έντασης εξαιτίας της μονομερούς κινεζικής απόφασης να αρχίσουν αυτές οι γεωτρήσεις», δήλωσε ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίλντε Σούγκα.

«Για μας, αυτό το επεισόδιο αποτελεί μέρος των προκλητικών και μονομερών θαλάσσιων δραστηριοτήτων της Κίνας», πρόσθεσε.

Ο ίδιος μίλησε για πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες «πολυάριθμα βιετναμικά σκάφη υπέστησαν ζημιές και μερικοί άνθρωποι τραυματίσθηκαν».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή