Γνώμη: Αναγκαίες κινήσεις

Πέμπτη, 22 Μαΐου 2014 07:01
UPD:07:01
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Συνολικά δεν φαίνεται να έχει εμπεδωθεί μια ισχυρή δυναμική ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, καθώς σε πολλούς τομείς παρατηρούνται καθυστερήσεις, αντιδράσεις και αδυναμία για πραγματικές τομές.

A- A A+

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Κάποιοι έσπευσαν να σχολιάσουν ότι οι στόχοι που τέθηκαν την Τρίτη, κατά την ανακοίνωση του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου για το νέο παραγωγικό πρότυπο της χώρας, εντάσσονται σε ένα προεκλογικό σκηνικό το οποίο μπορεί να είναι επιρρεπές σε υποσχέσεις που βελτιώνουν την εικόνα της πραγματικότητας.

Στην πράξη, ωστόσο, το σχέδιο και οι δράσεις που περιλαμβάνει σε διάφορα επίπεδα αποδεικνύουν πόσο πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη, ώστε να εγκαταλείψουμε οριστικά και αμετάκλητα την γκρίζα ζώνη της πιθανής χρεοκοπίας και διεθνούς απομόνωσης στην οποία βρεθήκαμε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα υφιστάμενοι βαριές συνέπειες.

Την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών αυτών σε πολλά επίπεδα επιβεβαιώνουν με κάθε ευκαιρία και οι παραγωγικές τάξεις.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν στην αρχή της εβδομάδας τα επτά μεγαλύτερα διμερή επιμελητήρια της χώρας το μήνυμα που στάλθηκε, στηριγμένο στα συμπεράσματα μελέτης του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, ήταν σαφές: «Βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη αξιοσημείωτης αύξησης εξαγωγών και επενδύσεων αποτελούν η αναβάθμιση του εγχώριου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Πολυάριθμες μεταρρυθμίσεις προς αυτές τις δύο βασικές κατευθύνσεις έχουν ενσωματωθεί στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.

Ωστόσο, συνολικά δεν φαίνεται να έχει εμπεδωθεί μια ισχυρή δυναμική ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, καθώς σε πολλούς τομείς παρατηρούνται καθυστερήσεις, αντιδράσεις και αδυναμία για πραγματικές τομές.

Η μεταρρυθμιστική πολιτική πρέπει να εστιάσει σε τέσσερα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, τα οποία καθορίζουν κατά κύριο λόγο τις προοπτικές κάθε χώρας, δηλαδή τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητά της, την εξωστρέφειά της, το ρόλο του κράτους στην οικονομία και το βαθμό πρόσβασης-συμμετοχής της κοινωνίας στις οικονομικές-τεχνολογικές εξελίξεις».

Σχεδόν την ίδια προσέγγιση υιοθέτησε και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος ανακοινώνοντας χθες τα στοιχεία για την κατάταξη ανταγωνιστικότητας, στην οποία δεν καταφέραμε να παρουσιάσουμε αξιοσημείωτες βελτιώσεις: «Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με στόχο την προσέλκυση και υλοποίηση επενδύσεων, η προσαρμογή των πολιτικών ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων σύμφωνα με τις ανάγκες τους και τα όσα διαδραματίζονται στο διεθνές περιβάλλον, καθώς επίσης η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας με μείωση των δίδυμων ελλειμμάτων, με βεβαιότητα θα αντιστρέψουν την άσχημη εικόνα για τη χώρα μας στο εξωτερικό, θα βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα και θα αυξήσουν κατακόρυφα την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία της Ελλάδας κατ’ αρχήν στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ακολούθως σε ολόκληρο τον κόσμο».  

Οι επισημάνσεις και οι προτροπές που διατυπώνονται είναι πολύ συγκεκριμένες. Το να υπάρχει λοιπόν ένα συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης με μεθοδολογία και στόχους δεν συνιστά προεκλογική φιλολογία, αλλά εθνική αναγκαιότητα.

ΜΑΝΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ - [email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή