Με αιχμές για την συγκυρία του «προεκλογικού χρόνου», που διατυπώνονται οι προτάσεις για συνταγματική αναθεώρηση και επισημαίνοντας την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα «πολιτικό και κοινωνικό κλίμα» που θα επιτρέπει αναθεωρητική συναίνεση, το ΠΑΣΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα το «νέο αναπτυξιακό μοντέλο» για την «Ελλάδα μετά το μνημόνιο».
Κύριος στόχος του πλαισίου, για το ΠΑΣΟΚ, είναι η δημιουργία νέων «σταθερών και αξιοπρεπών» θέσεων εργασίας. Οι θέσεις αυτές θα προκύψουν μέσα από μια ανταγωνιστικότητα βασισμένη στην έρευνα και την καινοτομία «και όχι σε μια χαμένη εκ των προτέρων κούρσα μείωσης κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων και αποδοχών», όπως σχολιάζει.
Ως προϋπόθεση για την εφαρμογή και την επίτευξη της ανάκαμψης το κόμμα αναγνωρίζει την πολιτική σταθερότητα. Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί απαραίτητη τη συνταγματική αναθεώριση, ωστόσο, προειδοποιεί ότι «μόνο μέσα σε ένα κλίμα υπευθυνότητας και συναίνεσης αποκτά νόημα η διαδικασία αναθεώρησης, αλλιώς κινδυνεύουμε να μετατρέψουμε το Σύνταγμα από εγγύηση εθνικής ενότητας σε γήπεδο μικροκομματικής αντιπαράθεσης και θεσμικής δημαγωγίας».
Κύριο βάρος στο πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ έχει η κοινωνική πολιτική. Μεταξύ άλλων αναφέρει:
-
τον επανασχεδιασμό του εθνικού συστήματος υγείας,
-
τη διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου για 700.000 οικογένειες,
-
την καταβολή του επιδόματος σε 100.000 ανέργους
-
περαιτέρω μείωση μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις
-
ισχυροποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων