Ν. Αφρική: Το πρώτο κρούσμα θανάτωσης ελέφαντα μετά από 10 χρόνια

Σάββατο, 17 Μαΐου 2014 20:20
UPD:20:20
REUTERS/PHILIMON BULAWAYO

Φωτογραφία αρχείου. Στις αρχές Ιουλίου, λαθροκυνηγοί πιστεύεται ότι δηλητηρίασαν πηγές, από τις οποίες πίνουν νερό τα άγρια ζώα του εθνικού πάρκου Χουάνγκε, στη Ζιμπάμπουε. 

A- A A+

Ως προειδοποίηση ότι οι λαθροθήρες έχουν τα μέσα και τη θέληση να πετύχουν οποιονδήποτε στόχο, ακόμη και στις κατεξοχήν προστατευόμενες περιοχές, θα μπορούσε να ερμηνευτεί το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα θανάτωσης ελέφαντα μετά από μία και πλέον δεκαετία στη Νότια Αφρική. Το περιστατικό σημειώθηκε στο εθνικό πάρκο Κρούγκερ, οι υπεύθυνοι του οποίου ήδη βρίσκονται αντιμέτωποι με έξαρση των θανατώσεων ρινόκερων.

«Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό λαθροθηρίας για ελεφαντόδοντο εδώ και πάνω από δέκα χρόνια», δήλωσε εκπρόσωπος του πάρκου προσθέτοντας ότι το αρσενικό ζώο φαίνεται πως θανατώθηκε με σφαίρα στις αρχές του μηνός, με σκοπό την αφαίρεση των χαυλιοδόντων του. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της υπηρεσίας φυλάκων των εθνικών πάρκων της Νότιας Αφρικής είπε ότι εντοπίστηκαν ίχνη τεσσάρων ατόμων, τα οποία οδηγούν στη γειτονική Μοζαμβίκη.

Παρότι η λαθροθηρία ελεφάντων στην αφρικανική ήπειρο παρουσιάζει έξαρση τα τελευταία χρόνια, η Νότια Αφρική δεν είχε επηρεαστεί, αν και στο πάρκο έχουν θανατωθεί από τις αρχές της χρονιάς 245 ρινόκεροι. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, του 2012, εκεί ζουν 16.700 ελέφαντες - 5.000 λιγότεροι απ’ όσους θανατώθηκαν μόνο το 2012 σε ολόκληρη την Αφρική.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν πρόσφατα στη δημοσιότητα αξιωματούχοι της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο ειδών της άγριας Πανίδας και Χλωρίδας που κινδυνεύουν με εξαφάνιση (CITES), μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, η ήπειρος κινδυνεύει να χάσει το ένα πέμπτο του πληθυσμού της, κάτι που σημαίνει ότι το ζώο κινδυνεύει με αφανισμό σε ορισμένες περιοχές, καθώς ο ετήσιος ρυθμός θανάτωσης είναι μεγαλύτερος από τους ρυθμούς φυσικής ανάπτυξης των πληθυσμών.

Η ραγδαία αύξηση των θανατώσεων αποδίδεται στην εκτίναξη της ζήτησης για ελεφαντόδοντο, κυρίως στην Κίνα, όπου τέτοια προϊόντα θεωρούνται σύμβολο οικονομικής ισχύος, παρά τη διεθνή απαγόρευση που έχει τεθεί σε ισχύ από το 1989.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή