Γνώμη: Ο άγνωστος εφιάλτης

Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014 07:01
UPD:07:01
EPA/ANDY RAIN

Το Grexit, που πλανιόταν σαν φάντασμα πάνω από τη χώρα, τρόμαξε σημαντική μερίδα καταθετών, που έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους προκειμένου να μη γίνουν… δραχμές

A- A A+

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Τα αποκαλυπτήρια των «Financial Times» για το κρίσιμο δίμηνο του Μαΐου - Ιουνίου 2012 καταδεικνύουν πως η τύχη της ελληνικής οικονομίας και της χώρας κρεμόταν κυριολεκτικά από μία κλωστή, η οποία, ευτυχώς, δεν έσπασε, αν και θα μπορούσε με μεγάλη ευκολία. Πριν ακριβώς μια διετία, όλο το «παιχνίδι» παιζόταν στις τράπεζες.

Το Grexit, που πλανιόταν σαν φάντασμα πάνω από τη χώρα, τρόμαξε σημαντική μερίδα καταθετών, που έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους προκειμένου να μη γίνουν… δραχμές, ενώ όσοι είχαν περισσότερα χρήματα τα μετέφεραν σε τράπεζες του εξωτερικού.

Εκείνη την περίοδο, η χώρα ήταν ακυβέρνητη πολιτεία σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της. Η κυβέρνηση ήταν υπηρεσιακή και οι εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου ήταν εξαιρετικά αμφίρροπες, ενώ υπήρχε αβεβαιότητα για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι καταθέτες έσπευδαν μαζικά στις τράπεζες και ήταν υπαρκτός ο κίνδυνος το φαινόμενο να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Στο σημείο αυτό οι «FT» αναδεικνύουν τον κομβικό ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος, που εάν δεν προχωρούσε σε μεθοδικές και κυρίως ψύχραιμες κινήσεις, ο εκτροχιασμός ήταν αναπόφευκτος.

«Κάθε εργάσιμη ημέρα από τότε που ξέσπασε η κρίση, ο Γιώργος Προβόπουλος, ο γκριζομάλλης διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας, συγκαλούσε στις 6 στο γραφείο του μια μικρή ομάδα έκτακτης ανάγκης για την επιθεώρηση της κατάστασης των ελληνικών τραπεζών. Αυτό που άκουσε στις 15 Ιουνίου 2012 ήταν αρκετό για να τον κάνει να χλομιάσει» σημειώνουν οι «FT».

Το περιστατικό συνέβη την Παρασκευή δύο μέρες πριν από τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου και η χώρα φαινόταν να βυθίζεται στον πανικό. Εκείνη την ημέρα οι Ελληνες απέσυραν καταθέσεις πάνω από 3 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ).

Η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθούσε τους πολίτες να μεταφέρουν χρήματα από τις τράπεζες στα στρώματά τους τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά ποτέ σε τέτοια κλίμακα, προσθέτουν οι «FT». «Μέσα σε λίγες ημέρες θα μπορούσε να είχε ξεσπάσει μια κανονική τραπεζική κρίση», ανέφερε ο κ. Προβόπουλος. Με το ρυθμό αυτό, η Ελλάδα θα είχε ξεμείνει από χαρτονομίσματα μέσα σε μία ή δύο μέρες.

Οι «FT» σημειώνουν πως, υπό τον κ. Προβόπουλο, η κεντρική τράπεζα έφτασε μέχρι να φέρνει αεροπορικώς επιπλέον ευρώ από άλλες χώρες της Ε.Ε. για να καλύψει τις αυξανόμενες αναλήψεις, ενώ διοχετεύτηκαν στην Ελλάδα 28,5 δισ. ευρώ σε νέα χαρτονομίσματα.

Στους καταθέτες που ζητούσαν αναλήψεις μεγάλων ποσών, τους έλεγαν να περάσουν την επομένη. «Τι θα γινόταν αν έμπαινε ένας καταθέτης και ζητούσε τα χρήματά του και του απαντούσαν: Λυπάμαι, δεν έχουμε τόσο ρευστό;» αναρωτήθηκε ο κ. Προβόπουλος. Ούτε να το σκεφτόμαστε.

ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή