Γνώμη: Η πιο βαριά ψηφοφορία

Τρίτη, 13 Μαΐου 2014 07:01
MotionTeam/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Οι νέοι αιρετοί θα πρέπει να κάνουν άνοιγμα προς τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να βρουν πόρους για να λειτουργήσουν τους δήμους ή τις περιφέρειές τους.

A- A A+

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Η ψήφος της ερχόμενης Κυριακής είναι πολύ σημαντική. Είναι σημαντικότερη από εκείνη της μεθεπόμενης κι αυτό παρότι οι ευρωεκλογές έχουν μια ιδιαίτερη πολιτική διάσταση, όχι μόνο προς το εξωτερικό, αλλά κυρίως προς το εσωτερικό.

Δεν είναι λίγοι όσοι επιδιώκουν με την ψήφο στις ευρωεκλογές «να βελτιώσουν τη ζωή τους», παρά ταύτα στην πραγματικότητα η ψήφος στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ό,τι πραγματικά θα κάνει τη διαφορά, καθώς από αυτήν πλέον εξαρτώνται μια σειρά από ζητήματα που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν αρμοδιότητες της κεντρικής εξουσίας.

Η πολυπόθητη βελτίωση της καθημερινότητας, η έξοδος από το τούνελ, δεν πρόκειται να έρθει τόσο από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών όσο από το αποτέλεσμα της κάλπης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες είναι τα πρόσωπα-κλειδιά για τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς από εκεί θα προέλθει τελικά η όποια ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει στον τόπο μας.

Παρά την αύξηση των αρμοδιοτήτων, τα τελευταία χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπέστη μείωση πόρων, βάζοντας ουσιαστικά τους αιρετούς να λειτουργήσουν σε ένα νέο περιβάλλον με άλλα κριτήρια.

Η εν λόγω κατάσταση θα γίνει περισσότερο αισθητή την επομένη των εκλογών, καθώς οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες της χώρας θα βρεθούν αντιμέτωποι με καινούργιες προκλήσεις.

Η έλλειψη πόρων και η στενή επιτήρηση που πλέον επιβάλλει το κράτος με το Παρατηρητήριο στους ΟΤΑ δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Οι νέοι αιρετοί θα πρέπει να κάνουν άνοιγμα προς τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να βρουν πόρους για να λειτουργήσουν τους δήμους ή τις περιφέρειές τους.

Οι περιφέρειες ειδικά θα παίξουν τεράστιο ρόλο, καθώς θα διαχειριστούν το 35% των κονδυλίων της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 του νέου ΕΣΠΑ, το οποίο ανέρχεται στο ύψος των 18,1 δισ. ευρώ.

Οπως γίνεται κατανοητό, η επιλογή των αιρετών σε αυτές τις εκλογές δεν πρέπει να αποτελέσει ούτε πεδίο στείρας κομματικής αντιπαράθεσης ούτε πεδίο για ψήφο διαμαρτυρίας ούτε -πολύ περισσότερο- να αγνοηθεί από τους ψηφοφόρους.

Από τις εκλογές αυτές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση -που αποτελεί την «ατμομηχανή της ανάπτυξης», σύμφωνα με την κυβέρνηση, την τρόικα και όποιον άλλο γνωρίζει το τι ισχύει πλέον και ποια είναι η δομή του κράτους- θα επιλεγεί ο «μηχανοδηγός» που θα διαλέξει σε ποιες ράγες θα πάει τελικά το πράγμα, αν δηλαδή βρεθούμε στο ζητούμενο προορισμό, που δεν μπορεί να είναι άλλος από την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - [email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή