Κώστας Μπελτεγρής: Επιτέλους πιάσαμε πάτο

Άρθρο του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ Κώστα Μπελτεγρή στο naftemporiki.gr για τη Νέα Γενιά
Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014 16:42
UPD:18:19
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Κώστας Μπελτεγρής, Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑ.ΣΟ.Κ.: «Ο λαός μας λοιπόν, θα πρέπει αφού πρώτα κάνει την αυτοκριτική του ώστε να εντοπίσει τις πραγματικές αιτίες που μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο, να μπορέσει  να οραματιστεί και να οικοδομήσει μια Νέα Ελλάδα».

A- A A+

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας σελίδας για το τόπο μας. Μπαίνουμε σε μια νέα φάση, πολύ κρίσιμη. Η πρωτοφανής οικονομική ύφεση που βιώνουμε τα τελευταία  χρόνια φαίνεται ότι και επίσημα αγγίζει ένα οριακό σημείο.

Του Κώστας Μπελτεγρή
Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Η Νέα Γενιά Προμετωπίδα Στην Ανοικοδόμηση Της Χώρας. Νέα Υλικά & Αλλαγή Νοοτροπίας, Βασικοί Συντελεστές Για Στέρεες Βάσεις. 

Προσωπικά θεωρώ πως φτάσαμε στο ναδίρ, πιάσαμε πάτο και ζητούμενο πλέον είναι να βρούμε τον τρόπο να ξεκολλήσουμε. Η Ελλάδα, παρά τη σφοδρή πτώση των τελευταίων χρόνων, βγαίνει φτωχοποιημένη κατά 35%, με πολύ σημαντικές απώλειες αλλά και ζωντανή. Ζωντανή έχει παραμείνει  η χώρα χάριν των δυσανάλογων θυσιών της πλειοψηφίας των Ελλήνων. Επίγειοι σωτήρες δεν υπάρχουν όσο και να προσπαθούν να αυτοαναδειχτούν. Όντας φύσει θετικός άνθρωπός υποστηρίζω το γνωμικό «ό,τι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό».

Ο λαός μας λοιπόν, θα πρέπει αφού πρώτα κάνει την αυτοκριτική του ώστε να εντοπίσει τις πραγματικές αιτίες που μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο, να μπορέσει  να οραματιστεί και να οικοδομήσει μια Νέα Ελλάδα.

Στην οριακή αυτή κατάσταση που βρισκόμαστε τώρα, οι πολιτικές επιλογές της κοινωνίας μας, θα διαδραματήσουν πολύ σημαντικό ρόλο. Σημαντικές επιλογές και καθοριστικές αποφάσεις για το α) αν θα γίνουν οι πραγματικές προοδευτικές κινήσεις προς τα εμπρός, β) αν αυτές  θα συντελεστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και γ) αν θα επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Μαζί με την πολυτραυματισμένη χώρα που επέζησε, παράλληλα προσπαθεί να επιβιώσει όμως και το πολιτικοοικονομικό σύστημα που την οδήγησε σε αυτή την κατάσταση και συνεχίζει να αναζητά μια τελευταία ευκαιρία. Επιχειρηματικά συμφέροντα, πολιτικά καρτέλ, δικαστικά & παραδικαστικά κυκλώματα, κέντρα εξουσίας, ξένα συμφέροντα, αποτελούν ένα μείγμα παραγόντων με στενούς δεσμούς που πρέπει να σπάσουν.

Χρέος λοιπόν όλων, αλλά κυρίως της νεότερης γενιάς που έχει την δυνατότητα και το όραμα να διαμορφώσει τις συνθήκες σε ένα μέλλον που δικαιωματικά της ανήκει, είναι να αναλάβει δράση, να μην τους χαριστεί δίνοντας τους σανίδα σωτηρίας αλλά να ρίξει την χαριστική βολή.

Στο πλαίσιο αυτό άνθρωποι και πολιτικές δυνάμεις που ευθύνονται βάσιμα για την οικονομική, ηθική και κοινωνική κατάρρευση της χώρας πρέπει να καταδικαστούν πολιτικά και να τεθούν στο περιθώριο. Ένα διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα με νοσηρή νοοτροπία, πελατειακή κουλτούρα, νεποτισμό και επαγγελματίες πολιτικούς έχει την τελευταία ευκαιρία επιβίωσης και παραμονής στο προσκήνιο. Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης για την μεγάλη ΑΛΛΑΓΗ, ένα σύνθημα επίκαιρο όσο ποτέ.

Στη νέα φάση που εισέρχεται η Ελλάδα οφείλει να απαλλαγεί όσο το δυνατόν νωρίτερα από βαρίδια του παρελθόντος τα οποία θα αποτελούν για πάντα τροχοπέδη και παράγοντας επανόδου στη πρότερη φαύλη κατάσταση.

Χρειαζόμαστε όσο ποτέ ένα νέο μοντέλο πολιτικών,ένα νέο μοντέλο δημοκρατίας, μια νέα δομή κομμάτων,με αλλαγή νοοτροπίας και πάνω απ’ όλα την ενεργή συμμετοχή των πολιτών.

Για  να χτυπηθεί το κακό στη ρίζα του απαιτούνται γενεές πράξεις και βαθιές τομές. Ο μόνος δρόμος είναι η εκ νέου οικοδόμηση του αξιακού και θεσμικού μας συστήματος. Απαιτείται σκληρός αγώνας και επίπονη προσπάθεια. Τα συμφέροντα και οι δεσμοί που έχουν δημιουργηθεί σε όλα τα επίπεδα, οικονομικά, πολιτικά, συνδικαλιστικά, αυτοδιοίκητά και θεσμικά  είναι πολύ ισχυρά και πολύ δύσκολα θα σπάσουν.

Μπροστάρηδες σε αυτόν τον αγώνα θα πρέπει να είναι η γενιά μας. Εμέις καλούμαστε λοιπόν «να σύρουμε αυτό το κάρο» διότι εμείς έχουμε πληγεί περισσότερο και το κόστος που επωμιζόμαστε καθημερινά είναι αβάσταχτο. Είμαστε οι μόνοι που έχουμε την πραγματική δύναμη παρά την κακή ψυχολογία, τα κομμένα φτερά και τα χαμένα όνειρα. Στη ζωή όλα ανατρέπονται αρκεί να το πιστέψουμε και να προσπαθήσουμε, κάτι που επιβεβαιώνεται ρεαλιστικά και από την ιστορία.

Απαιτείται λοιπόν  ομαδική δουλειά, συνεργασία και κοινωνικο-ιδεολογικές συναινέσεις. Ένα προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό,  πατριωτικό  κίνημα με νέους σε ιδέες ανθρώπους, θα πρέπει να λάβει θέση στα κρίσιμα ερωτήματα και να μπορέσει υπό τις παραπάνω συνθήκες και προϋποθέσεις να αποτελέσει την προμετωπίδα αυτού του αγώνα.

Ο χώρος του κέντρου που πολιτικά φιλοξενεί την πλειοψηφία της  ελληνικής κοινωνίας θα αποτελέσει την Ιδεολογική αφετηρία αυτού του κινήματος. Στις κρίσιμες στιγμές χρειάζονται γενναίες και υπερβατικές αποφάσεις. Στους κόλπους ενός τέτοιου εγχειρήματος χωράνε όλοι όσοι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν ξεπερνώντας  τις αντιθέσεις τους, και όλοι μαζί αποφασισμένοι, να πολεμήσουν για ένα καλύτερο αύριο για την Πατρίδα μας.

Έτσι λοιπόν, πρωταρχικό μέλημα θα πρέπει να είναι η ενεργή συμμετοχή στη πολιτική διαδικασία των εκλογών που επίκεινται, Αυτοδιοικητικές και Ευρωεκλογές. Αποχή Ίσον Ανοχή. Δεύτερο και εξίσου σημαντικό είναι η ψήφος να γίνει με γνώμονα τα παραπάνω κριτήρια. Πρέπει να στηριχτούν σχήματα και άνθρωποι που θα δουλέψουν προς αυτήν την υπερβατική και άκρως αναγκαία κατεύθυνση.   

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή