Έρευνα: Λίγο ηλεκτρικό ρεύμα βοηθά στον έλεγχο των ονείρων

Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014 11:20
UPD:11:26
A- A A+

Η διέγερση του εγκεφάλου με ακίνδυνο ηλεκτρικό ρεύμα είναι ικανή να βοηθήσει κάποιον, ώστε να ελέγξει τα όνειρά του και να τα κατευθύνει όπως ο ίδιος επιθυμεί, σύμφωνα με Γερμανούς και Αμερικανούς επιστήμονες.

Η νέα μη επεμβατική τεχνική μπορεί, μεταξύ άλλων, να βοηθήσει μελλοντικά όσους βλέπουν συχνά εφιάλτες, να τους ξεφορτωθούν, αντικαθιστώντας τις σκηνές θρίλερ με ειδυλλιακά τοπία.

Τα ελεγχόμενα, συνειδητά ή διαυγή όνειρα, αποτελούν μέρος της μαγικής κουλτούρας διαφόρων αρχαίων πολιτισμών, ωστόσο τα τελευταία χρόνια άρχισαν να γίνονται αντικείμενο και επιστημονικής έρευνας.

Τα όνειρα αυτά («έχω συνείδηση ότι ονειρεύομαι») θεωρούνται μια υβριδική ή ενδιάμεση μορφή συνείδησης, ανάμεσα στον ύπνο (με τα συνήθη μη συνειδητά όνειρα) και στην εγρήγορση («έχω συνείδηση ότι είμαι ξύπνιος»).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ψυχολόγο Ούρσουλα Βος του Πανεπιστημίου Γκέτε της Φρανκφούρτης και τον καθηγητή Αλαν Χόμπσον της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, για πρώτη φορά έδειξαν ότι τέτοια όνειρα μπορούν να προκληθούν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, αν διαπεράσει τον εγκέφαλο εναλλασσόμενο ηλεκτρικό ρεύμα, δημιουργώντας κύματα συγκεκριμένης συχνότητας στην περιοχή των 40 Hz.

Τέτοια κύματα «γάμμα» (η συχνότητα των οποίων δείχνει πόσες φορές ανά δευτερόλεπτο οι νευρώνες συγχρονίζουν την ηλεκτρική δραστηριότητά τους) συνδέονται με τις ανώτερες νοητικές λειτουργίες κατά την εγρήγορση, όπως η λήψη αποφάσεων, και σχεδόν ποτέ δεν συναντώνται στον ύπνο.

Οι 27 εθελοντές, 15 γυναίκες και 12 άνδρες ηλικίας 18 έως 26 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν στα πειράματα, δέχτηκαν να υποστούν σε ένα εργαστήριο ύπνου επί τέσσερις μέρες μια χαμηλής έντασης αβλαβή διακρανιακή ηλεκτρική διέγερση, διάρκειας μισού έως δύο λεπτών, στο μέτωπο και στους κροτάφους.

Αυτό τους επέτρεψε, ενώ βρίσκονταν στη λεγόμενη φάση REM του βαθιού ύπνου, να εμφανίζουν κύματα «γάμμα» και να έχουν επίγνωση ότι ονειρεύονται, όπως επιβεβαίωσαν οι ίδιοι, αφότου οι επιστήμονες τους ξύπνησαν.

Το 70% των εθελοντών ανέφεραν ότι μπορούσαν να επηρεάζουν κατά βούληση την πλοκή του ονείρου τους ή ένιωθαν ότι παρατηρούσαν τον εαυτό τους «απ' έξω» ή «σαν σε οθόνη», σαν κάποιον τρίτο που ονειρεύεται.

Σε ηλεκτρικό ρεύμα με υψηλότερες ή χαμηλότερες συχνότητες δεν παρουσιάστηκε κάποια ιδιαίτερη αλλαγή στα εγκεφαλικά κύματα των εθελοντών την ώρα του ύπνου τους, ούτε και οι ίδιοι ονειρεύτηκαν συνειδητά.

Η Βος εκτιμά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άμεσα κάποια αγορά για «μηχανές συνειδητών ονείρων», ενώ προειδοποίησε ότι μια τέτοια συσκευή θα πρέπει να χρησιμοποιείται υπό ιατρική επιτήρηση.

Ωστόσο, όπως υποστήριξε, εφόσον τα ευρήματά της επιβεβαιωθούν και από άλλες έρευνες, η τεχνική θα μπορούσε μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί στην ψυχιατρική και να φανεί χρήσιμη σε όσους ενδεχομένως υποφέρουν από μετατραυματική διαταραχή και συχνά βλέπουν τρομακτικά όνειρα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή