Ο εγκέφαλος αναπληρώνει χαμένα κύτταρα κατά τη διάρκεια του ύπνου

Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2013 10:04
UPD:10:04
SHUTTERSTOCK

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου τα κύτταρα που παράγουν μυελίνη διπλασιάζονται, ενώ η αύξηση είναι μεγαλύτερη κατά το στάδιο του ύπνου που συνδέεται με τα όνειρα (REM) και οδηγείται από τα γονίδια!

A- A A+

Οσοι έχουν σχέση αγάπης με τον ύπνο, πλέον έχουν άλλον έναν λόγο για να τη διατηρήσουν. Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ έδειξε ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου ο εγκέφαλος δημιουργεί νέα κύτταρα, τα οποία ανήκουν σε έναν τύπο που είναι απαραίτητος για την παραγωγή της μυελίνης.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ουισκόνσιν, οι οποίοι εξηγούν στην έκθεσή τους ότι η μυελίνη λειτουργεί προστατευτικά για τα κυκλώματα του εγκεφάλου και επίσης είναι απαραίτητη για το κεντρικό νευρικό σύστημα, ώστε να μεταφέρει σωστά τα ηλεκτρικά σήματα που στέλνει ο εγκέφαλος στα όργανα.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου τα κύτταρα που παράγουν μυελίνη διπλασιάζονται, ενώ η αύξηση είναι μεγαλύτερη κατά το στάδιο του ύπνου που συνδέεται με τα όνειρα (REM) και οδηγείται από τα γονίδια!

Αντίθετα, τα γονίδια που εμπλέκονται στον κυτταρικό θάνατο και τις αντιδράσεις που έχουν σχέση με το στρες ενεργοποιούνται όταν ο οργανισμός πιέζεται για να παραμείνει ξύπνιος!

Οι επιστήμονες αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους ότι η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, ωστόσο αναφέρουν με βεβαιότητα ότι τα αποτελέσματα αυτά ισχύουν και για τον άνθρωπο. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να τους οδηγήσουν σε νέες ανακαλύψεις για τη σχέση του ύπνου με την υγεία του εγκεφάλου και του ανθρώπινου οργανισμού γενικότερα, καθώς η μυελίνη έχει άμεση σχέση και με τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η μελέτη των επιστημόνων δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Neuroscience.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή