Με κατάθεση μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη για το σύστημα ΕΡΜΗΣ

Παρασκευή, 09 Μαΐου 2014 13:52
UPD:13:58
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
A- A A+

Κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε απιστία στην υπηρεσία για την προμήθεια του συστήματος τηλεπικοινωνιών του στρατού ΕΡΜΗΣ 2 κάθονται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο πρώην διευθυντής εξοπλισμών Γ. Σμπώκος και ο πρώην αναπληρωτής του Αντ. Κάντας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το αδίκημα της απιστίας τέλεσε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Ά. Τσοχατζόπουλος, για το οποίο όμως δεν έχει λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη, καθώς δεν του απαγγέλθηκε σχετική κατηγορία λόγω παραγραφής, σύμφωνα με τον Νόμο περί ευθύνης υπουργών.  

Ο Αντ. Κάντας κατηγορείται επιπλέον για δωροδοκία, καθώς έχει ομολογήσει ότι πήρε μίζα για το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα. Μαζί τους στο εδώλιο κάθισαν και δυο ακόμα πρώην στελέχη της διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι Ν. Λεονταρίτης και Ζ. Ανδρουλάκης.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατέθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης Δ. Φραγκιαδάκης, απόστρατος συνταγματάρχης, ο οποίος έκανε τις διαπραγματεύσεις για το σύστημα ΕΡΜΗΣ που είχε αναλάβει να ρίξει το κόστος του προγράμματος.

«Τελικά το κόστος μειώθηκε αλλά πήραμε ένα μη λειτουργικό πρόγραμμα καθώς αφαιρέθηκαν υλικά λόγω των οποίων  δεν μπορούσε να λειτουργήσει το σύστημα. Η επιτροπή πήρε εντολή από ΓΔΕ για να διαπραγματευτεί την σύμβαση. Είχε εκδοθεί διαταγή για να γίνει αξιολόγηση της προσφοράς που την υπέγραφε ο γενικός διευθυντής Γιάννης Σμπώκος. Εμείς είπαμε τελικά ώς επιτροπή να γίνει η σύμβαση. Στο τέλος μειώθηκε το κόστος κατά 21,5 δις δολάρια τα οποία τελικά δεν εκταμιεύτηκαν και παρέμειναν στο Δημόσιο», είπε ο μάρτυρας.

Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου ότι μπορεί να μειώθηκε το κόστος αλλά το σύστημα ήταν ημιτελές, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι για να λειτουργήσει χρειαζόταν να παρθούν κάποια υλικά.

«Ναι μειώθηκε η προσφορά αλλά δεν μπήκαν κάποια υλικά. Συνολικά η μείωση ήταν πάνω από 20 δις δρχ, η αξία των υλικών που αφαιρέθηκαν ήταν 7,5 δις  και 5 δις και 7,3 η μείωση των τιμών από κόστος και υπηρεσίες. Δεν γνωρίζω γιατί επιλέχθηκα εγώ ως πρόεδρος της επιτροπής», είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας.

Σε ερώτηση του εισαγγελέα εάν είχε προσωπική επαφή με τον Γ. Σμπώκο ο κ. Φραγκιαδάκης, είπε ότι όποτε ήθελε να τον δει ανέβαινε στο γραφείο του και ενημέρωνε τη γραμματέα του που τον φώναζε όποτε είχε χρόνο.

«Μια - δυο φορές τον είχα δει. Διαπραγματευτήκαμε  με κάποιες εταιρείες που δεν τις θεωρούσαμε ως έχουσες πρόθεση να βλάψουν δημόσιο συμφέρον. Δεν γνωρίζαμε τότε να υπήρχαν μεθοδεύσεις...πετύχαμε το καλύτερο αποτέλεσμα με τα δεδομένα που είχαμε», υποστήριξε.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή