Νέα επικοινωνία Λαβρόφ – Κέρι για την Ουκρανία

Πέμπτη, 08 Μαΐου 2014 22:02
UPD:23:14
REUTERS/LARRY DOWNING

O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ σε παλαιότερη συνάντησή τους.

A- A A+

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε το βράδυ της Πέμπτης ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ προκειμένου, όπως αναφέρει η ρωσική πλευρά, να συζητήσουν με ποιο τρόπο θα αποκλιμακωθεί η κρίση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, οι δύο άνδρες μίλησαν για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που θα βοηθήσουν στην εκτόνωση της έντασης και την επιστροφή στην ομαλότητα.

Ο κ. Λαβρόφ, όπως μεταδίδει το Reuters, ζήτησε από τις ΗΠΑ να πείσουν τις αρχές του Κιέβου να προχωρήσουν σε ουσιαστικές κινήσεις για την αποκλιμάκωση της κρίσης και να δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν απευθείας συνομιλίες με αντιπροσώπους των νοτιοανατολικών περιοχών της Ουκρανίας.

«Στρογγυλή Τράπεζα»

Αργά το βράδυ της Πέμπτης ο μεταβατικός πρόεδρος και ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας πρότειναν τη δημιουργία μιας «Στρογγυλής Τράπεζας» με στόχο την επίλυση της κρίσης, στην οποία θα συμμετάσχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και οι ομάδες των πολιτών από όλες της περιοχές της χώρας, ενώ κάλεσαν επίσης και διεθνείς μεσολαβητές για να βοηθήσουν.

Ο πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ και ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ σε κοινή τους ανακοίνωση επανέλαβαν επίσης τη θέση τους ότι θα προσφέρουν αμνηστία σε όσους δεν έχουν «βάψει τα χέρια τους με αίμα» στις συγκρούσεις που σημειώνονται στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και των ουκρανικών δυνάμεων.

Η ανακοίνωση που ανέβηκε στον επίσημο ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας δεν φαίνεται να περιέχει νέες προτάσεις, όμως χαρακτηρίζεται σημαντική γιατί περιλαμβάνει κάποια ουσιαστικά στοιχεία του προσχεδίου του ειρηνευτικού «Οδικού Χάρτη» που παρουσιάστηκε σήμερα στο Κίεβο από τον επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ.

Κανονικά το δημοψήφισμα

EURONEWS

Ωστόσο οι φιλορώσοι αποσχιστές στην ανατολική Ουκρανία αποφάσισαν την Πέμπτη να προχωρήσουν κανονικά στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αυτονομία ή και απόσχιση των περιφερειών όπου δρουν, παρά το κάλεσμα του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν την Τετάρτη να το αναβάλουν.

Η συντονιστική επιτροπή της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ ανακοίνωσε, μετά από συνάντηση της την Πέμπτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, ότι θα προχωρήσει κανονικά στο δημοψήφισμα την Κυριακή, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικώς.

Ο κ. Πούτιν είχε καλέσει την Τετάρτη τους αποσχιστές να καθυστερήσουν το δημοψήφισμα, για το οποίο πολλοί εκφράζουν φόβους ότι θα δώσει το έναυσμα για νέο ξέσπασμα βίας Ουκρανών στρατιωτών και φιλορωσικών πολιτοφυλακών στην ανατολική Ουκρανία, με τους τελευταίούς να ελέγχουν ήδη κυβερνητικά κτήρια σε σειρά πόλεων

EURONEWS
«Παρόλογες οι εκλογές»

Νωρίτερα η Ρωσία χαρακτήρισε  «παράλογη» την διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου εάν η κυβέρνηση της χώρας δεν δώσει τέλος στη στρατιωτική επιχείρηση κατά των φιλορώσων αποσχιστών στην ανατολή και δεν αρχίσει εθνικό διάλογο για συνταγματικές αλλαγές.

Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του, Λοράν Φαμπιούς, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι τα βίαια γεγονότα τα οποία κατέληξαν στο θάνατο περισσότερων από 40 ανθρώπων στην ουκρανική πόλη της Οδησσού την προηγούμενη εβδομάδα θα πρέπει να ερευνηθούν εξονυχιστικά, σύμφωνα με τη ρωσική διπλωματία.

Σε άλλη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την «βαθιά ανησυχία» της Μόσχας για την αντίδραση του Κιέβου στις προτάσεις της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Οι αρχές του Κιέβου «αμφισβητούν την προοπτική των προσπαθειών του ΟΑΣΕ να ξεκινήσει έναν πανεθνικό διάλογο» με τη συμμετοχή όλων των πλευρών, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, μετά τη συνομιλία που είχαν οι δύο υπουργοί.

RT
Θα πάει ο Πούτιν στην Κριμαία;

Εν τω μεταξύ η  καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ έθιξε σε συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν το θέμα της συμμετοχής του σε μια στρατιωτική παρέλαση που θα γίνει στην Κριμαία αύριο 9η Μαΐου.

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Πούτιν ενδέχεται να μεταβεί στην Κριμαία για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου στην Ρωσία, προκειμένου να παρευρεθεί στην στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου για την επέτειο των συμμάχων της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το σχέδιο, το οποίο δεν έχει επιβεβαιωθεί, αντιμετωπίζεται δυσμενώς από το Βερολίνο εν μέσω των εντάσεων που υπάρχουν όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία.

Προβοκάτσια φοβάται το Κίεβο

Το Κίεβο επικαλείται την έλλειψη πόρων και τους φόβους για προβοκάτσια ως επίσημη αιτία για τις ακυρώσεις και τις περικοπές των εορταστικών εκδηλώσεων για την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την Παρασκευή 9 Μαΐου.

«Η κυβέρνηση είναι ενήμερη για τα σκοτεινά σχέδια των Ρώσων δολιοφθορέων και των πρωτοπαλίκαρών τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο. Κάλεσε δε τους Ουκρανούς πολίτες να αποφύγουν τις μαζικές διαδηλώσεις και να συμμετάσχουν μόνο σε εκδηλώσεις που οργανώνονται από το κράτος.

Η διάθεση στην Ουκρανία δεν είναι διόλου εορταστική, μετά από έξι μήνες συγκρούσεων, κοινωνικής αναταραχής και απώλειας εδαφών προς όφελος της Ρωσίας.

Πολλές πόλεις έχουν ήδη ακυρώσει τις παραδοσιακές παρελάσεις ή περιορίζουν σημαντικά το μέγεθός τους. Στο Χάρκοβο, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας, δεν θα παρελάσουν άρματα μάχης για λόγους ασφαλείας ενώ επί ποδός θα βρίσκονται 5.500 αστυνομικοί για να διασφαλίσουν την τάξη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή