Ρωσία: «Παράλογες» οι εκλογές στην Ουκρανία εάν δεν σταματήσουν οι επιχειρήσεις

Πέμπτη, 08 Μαΐου 2014 17:22
UPD:18:15
REUTERS/SHAMIL ZHUMATOV

Κόσμος περνά δίπλα από οδοφράγματα που έχουν στηθεί στο κέντρο του Κιέβου.

A- A A+

Η Ρωσία χαρακτήρισε την Πέμπτη «παράλογη» την διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου εάν η κυβέρνηση της χώρας δεν δώσει τέλος στη στρατιωτική επιχείρηση κατά των φιλορώσων αποσχιστών στην ανατολή και δεν αρχίσει εθνικό διάλογο για συνταγματικές αλλαγές.

Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του, Λοράν Φαμπιούς, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι τα βίαια γεγονότα τα οποία κατέληξαν στο θάνατο περισσότερων από 40 ανθρώπων στην ουκρανική πόλη της Οδησσού την προηγούμενη εβδομάδα θα πρέπει να ερευνηθούν εξονυχιστικά, σύμφωνα με τη ρωσική διπλωματία.

Σε άλλη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την «βαθιά ανησυχία» της Μόσχας για την αντίδραση του Κιέβου στις προτάσεις της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Οι αρχές του Κιέβου «αμφισβητούν την προοπτική των προσπαθειών του ΟΑΣΕ να ξεκινήσει έναν πανεθνικό διάλογο» με τη συμμετοχή όλων των πλευρών, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, μετά τη συνομιλία που είχαν οι δύο υπουργοί.

Στην Κριμαία την Παρασκευή ο Πούτιν;

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ έθιξε σε συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν το θέμα της συμμετοχής του σε μια στρατιωτική παρέλαση που θα γίνει στην Κριμαία αύριο 9η Μαΐου, δήλωσε την Πέμπτη ο κ. Σταϊνμάγερ.

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Πούτιν ενδέχεται να μεταβεί στην Κριμαία για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου στην Ρωσία, προκειμένου να παρευρεθεί στην στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου για την επέτειο των συμμάχων της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το σχέδιο, το οποίο δεν έχει επιβεβαιωθεί, αντιμετωπίζεται δυσμενώς από το Βερολίνο εν μέσω των εντάσεων που υπάρχουν όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία.

«Η καγκελάριος ρώτησε ευθέως τον Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μία από τις τηλεφωνικές τους συνομιλίες και εκείνος άφησε ανοιχτή την απάντησή του όσον αφορά την παρουσία του ή όχι», σημείωσε ο κ. Σταϊνμάγερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο WDR.

«Η στρατιωτική παρέλαση δεν είναι κάτι καλό. Αν ο Πούτιν παρευρεθεί σε αυτή, αυτό θα καταστήσει πιο περίπλοκα ορισμένα πράγματα τα οποία είναι ήδη αρκετά περίπλοκα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις δύσκολες διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται για να αρχίσει μια αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.

«Θα ήταν κρίμα μια τέτοια ημέρα να χρησιμοποιηθεί σε ένα τέτοιο πλαίσιο εντάσεων για την διοργάνωση μιας παρέλασης», είχε δηλώσει ήδη από την περασμένη Τρίτη η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Η 9η Μαΐου είναι μια απίστευτα σημαντική ημέρα που συνδέεται με την νίκη κατά του εθνικοσοσιαλισμού. Εγώ βρέθηκα στην Μόσχα πριν από τέσσερα χρόνια για την 9η Μαΐου καθώς ήταν σημαντικό για μένα να δείξω ότι έχουμε κατανοήσει την Ιστορία και ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει επανάληψη», πρόσθεσε.

Κυρώσεις - απάντηση Ρωσίας κατά ΗΠΑ - Καναδά

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι απάντησαν στις κυρώσεις τις οποίες επέβαλαν σε Ρώσους αξιωματούχους και ρωσικές εταιρείες οι ΗΠΑ και ο Καναδάς με αντίστοιχες κυρώσεις την Πέμπτη.

Η Ρωσία σημειώνει ωστόσο ότι δεν πρόκειται να ανακοινώσει τα ονόματα των προσώπων στα οποία επέβαλε περιοριστικά μέτρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή