«Κανονικά» το αποσχιστικό δημοψήφισμα των φιλορώσων στην ανατολική Ουκρανία

Παρά το κάλεσμα Πούτιν για αναβολή
Πέμπτη, 08 Μαΐου 2014 13:21
UPD:14:58
REUTERS/VALENTYN OGIRENKO
A- A A+

Οι φιλορώσοι αποσχιστές στην ανατολική Ουκρανία αποφάσισαν να προχωρήσουν κανονικά στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αυτονομία ή και απόσχιση των περιφερειών όπου δρουν, παρά το κάλεσμα του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν την Τετάρτη να το αναβάλουν.

Η συντονιστική επιτροπή της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ ανακοίνωσε, μετά από συνάντηση της την Πέμπτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, ότι θα προχωρήσει κανονικά στο δημοψήφισμα την Κυριακή, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικώς.

EURONEWS

Ο κ. Πούτιν είχε καλέσει την Τετάρτη τους αποσχιστές να καθυστερήσουν το δημοψήφισμα, για το οποίο πολλοί εκφράζουν φόβους ότι θα δώσει το έναυσμα για νέο ξέσπασμα βίας Ουκρανών στρατιωτών και φιλορωσικών πολιτοφυλακών στην ανατολική Ουκρανία, με τους τελευταίούς να ελέγχουν ήδη κυβερνητικά κτήρια σε σειρά πόλεων.

EURONEWS

«Χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες, καθώς πρώτα το Κίεβο διακήρυξε ότι δεν πρόκειται να σταματήσει την τιμωρητική του δράση στις ανατολικές επαρχίες και στη συνέχεια έγινε η ανακοίνωση για το δημοψηφισμα», σημειώνει το Κρεμλίνο, μέσω του εκπροσώπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία», κατέληξε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Συγκέντρωση ουκρανικών στρατευμάτων στα σύνορα «βλέπει» η Ρωσία

RT

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ουκρανία έχει συγκεντρώσει 15.000 άνδρες των ενόπλων της δυνάμεων στα σύνορα των δύο χωρών και κάλεσε τη Δύση να πάψει να «παραπληροφορεί κυνικά» τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή.

«Η συγκέντρωση ανδρών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων συνεχίζεται στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας. Ένας σχηματισμός ουκρανικών στρατευμάτων που αριθμεί 15.000 άνδρες έχει αναπτυχθεί κατά μήκος της περιοχής των συνόρων», δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

ΗΠΑ: Η Ρωσία ακολουθεί επικίνδυνο δρόμο στην Ουκρανία

EURONEWS

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπερνς δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ρωσία ακολουθεί «επικίνδυνο και ανεύθυνο δρόμο» στην ουκρανική κρίση και ότι η Ουάσιγκτον και οι εταίροι της θα εντείνουν τις πιέσεις στη Μόσχα μέχρι να αλλάξει πορεία.

Μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ στην πρωτεύουσα Αστάνα, ο κ. Μπερνς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κατάσταση στην Ουκρανία είναι «εξαιρετικά εύφλεκτη».

«Δεν επιδιώκουμε την αντιπαράθεση με τη Ρωσία, αλλά όσο η Ρωσία συνεχίζει την επικίνδυνη και ανεύθυνη πορεία της, εμείς θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους διεθνείς εταίρους μας για να αυξάνουμε σταθερά την πίεση προκειμένου η Μόσχα να αλλάξει στάση», συνέχισε ο κ. Μπερνς.

Όταν ρωτήθηκε για τις προοπτικές επίλυσης της κρίσης στην Ουκρανία μετά την φαινομενική υιοθέτηση από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μιας ηπιότερης στάσης, ο Αμερικανός αξιωματούχος απάντησε: «Η σύντομη απάντηση είναι: 'Θα δούμε'».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή