Αδ. Γεωργιάδης: Ασφαλιστική κάλυψη σε όλους έως τις αρχές Ιουλίου - Προειδοποιήσεις για το πλαφόν

Τετάρτη, 07 Μαΐου 2014 17:31
UPD:17:35
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία για να βελτιωθεί η παραγωγή, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να αυξηθούν οι εξαγωγές.

A- A A+

Πλήρη πρόσβαση στη φαρμακευτική δαπάνη σε όλους τους Έλληνες ασχέτως ασφαλιστικής κάλυψης έως το τέλος Ιουνίου εγγυήθηκε για άλλη μια φορά ο υπουργός Υγείας, ενώ αναφορικά με την τροπολογία για το πλαφόν στη συνταγογράφηση προειδοποίησε ότι αν δεν ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή θα ληφθούν οριζόντια μέτρα μείωσης της τιμής των φαρμάκων «θα είναι οριζόντια μείωση του κέρδους των φαρμακοποιών, αυτά θα είναι τα μέτρα γιατί δεν υπάρχουν άλλα» είπε χαρακτηριστικά.

Αποφεύγοντας να δώσει λεπτομέρειες του σχεδίου της κυβέρνησης για τους ανασφάλιστους ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε τη δέσμευση για την κάλυψη τους λέγοντας ότι «αν και οι ανασφάλιστοι είναι απόρροια της οικονομικής κρίσης και όχι των επιλογών της κυβέρνησης, με απόφαση του πρωθυπουργού μέχρι τις αρχές Ιουλίου θα έχουμε βρεί τον τρόπο να παρέχουμε ασφαλιστική κάλυψη στο συνόλο του πληθυσμού, περιλαμβανομένων και των ανασφάλιστων».

Τροπολογία

Όσον αφορά την τροπολογία που προβλέπει πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων, μέτρο το οποίο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ιατρικού κλάδου, ο υπουργός, από το βήμα του 1ου Συνεδρίου της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, είπε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε η φαρμακευτική δαπάνη να μην ξεπεράσει τα δυο δισ. ευρώ.

Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, στο τέλος θα την ψηφίσει παρά τις αρχικές του αντιρρήσεις.

«Αν δεν περάσει η τροπολογία θα βρέξει ο ουρανός λεφτά;», αναρωτήθηκε, προσθέτοντας ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα, όπως μείωση στο 15% του κέρδους των φαρμακοποιών. Ο υπουργός ανέφερε μάλιστα ότι η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, την οποία όμως ο ίδιος δεν πρόκειται να υπογράψει.

Φαρμακοβιομηχανία

 

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία για να βελτιωθεί η παραγωγή, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να αυξηθούν οι εξαγωγές, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «δεν συζητάμε για κρατικοδίαιτες βιομηχανίες» και «προστατευτικές πολιτικές οι οποίες μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση».

«Δεν διαφωνούμε ως προς τον στόχο που είναι η ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας» είπε ο υπουργός, «αυτό που συζητάμε είναι ο τρόπος επίτευξής του».

Εξάλλου, αναφερόμενος στο βασικό στόχο της πολιτικής του υπουργείου που έχει να κάνει με την επίτευξη του εθνικού στόχου του 60% της αγοράς σε γενόσημα φάρμακα απευθύνθηκε στους φαρμακοβιομήχανους και είπε «κάποια στιγμή πρέπει να συνεννοηθούμε. Αν μας αρέσει το γενόσημο και άρα και το ελληνικό φάρμακο, δεν μπορούμε να βγαίνουμε και να πετροβολάμε κάθε φορά το γενόσημο».

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή