Τα εικονογραφημένα βιβλία του Δημήτρη Γαλάνη

Στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης
Σάββατο, 17 Μαΐου 2014 08:30
A- A A+

Ο Δημήτρης Γαλάνης (1879 - 1966), ο καλλιτέχνης που οι Έλληνες χαράκτες  θεωρούν «πατέρα και δάσκαλο της νεοελληνικής χαρακτικής», αφού, ουσιαστικά μέσα από το δικό του έργο, ήρθαν σε επαφή με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή χαρακτική, ζωντανεύει μέσα από τη δημιουργία του στην εικονογράφηση βιβλίων.

Ύστερα από βαθιά έρευνα, το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) παρουσιάζει την έκθεση «Δημήτρης Γαλάνης. Τα εικονογραφημένα βιβλία», με πλούσιο, σημαντικό και αδημοσίευτο αρχειακό υλικό, στο Πολιτιστικό του Κέντρο - Μέγαρο Εϋνάρδου, έως τις 12 Ιουλίου.

D  Galanis Geometrie du Compas, Παρίσι, Δοκίμιο οξυγραφίας με σχέδιο στο περιθώριο.

Συνεχίζοντας τη συνεργασία τους στον χώρο της καταγραφής της ιστορίας της χαρακτικής και των γραφικών τεχνών στην Ελλάδα, το ΜΙΕΤ και η Alpha Bank προχώρησαν σε μια από κοινού έρευνα για το έργο του Δημήτρη Γαλάνη στην εικονογράφηση βιβλίων. Μέχρι τώρα, το έργο του Γαλάνη στην εικονογράφηση κάθε είδους εντύπου παρέμενε αθησαύριστο. Πρωτογενές υλικό για την έρευνα αποτέλεσαν τα εικονογραφημένα από τον καλλιτέχνη βιβλία, που ανήκουν στις πλούσιες συλλογές της Αlpha Bank και του ΜΙΕΤ.

Επιπλέον, αξιοποιήθηκαν τεκμήρια από το Μουσείο της Μονμάρτρης στο Παρίσι, όπου σε μία πτέρυγα του σημερινού Μουσείου, στεγαζόταν - από το 1910 έως το 1965 - το σπίτι και το εργαστήριο του Γαλάνη, και όπου σήμερα απόκειται όλο το προσωπικό αρχείο του. Εντοπίστηκαν τεκμήρια ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, που συνδέονται με την παραγωγή των εντύπων: προσχέδια, μακέτες, πλάκες χαρακτικής, αλληλογραφία, σημειώσεις.

H έρευνα ξεκίνησε το 2008 στην Αθήνα και το Παρίσι και, έως το 2013, είχε ολοκληρωθεί η καταγραφή των 152 τίτλων, δηλαδή των βιβλίων, λευκωμάτων και εντύπων που εικονογράφησε ο καλλιτέχνης στο διάστημα 1904 - 1962. Αποτέλεσμα αυτής της έρευνας αποτελεί η έκδοση από το ΜΙΕΤ ενός αναλυτικού καταλόγου (catalogueraisonné), με τίτλο «Δημήτρης Γαλάνης. Τα εικονογραφημένα βιβλία, 1904 -1962». Την έκδοση συμπληρώνουν τρία εισαγωγικά κείμενα: η Ειρήνη Οράτη παρουσιάζει για πρώτη φορά αναλυτικά το εικονογραφικό έργο του Γαλάνη, ο Άγγελος Δρακογιώργος προσεγγίζει το γελοιογραφικό έργο του τα πρώτα χρόνια στο Παρίσι, ενώ ο Γιώργος Δ. Ματθιόπουλος γράφει για την τέχνη του βιβλίου στην Ευρώπη την εποχή αυτή.

Paul Claudel, Partage de Midi, Παρίσι 1947, Οξυγραφία.

Στην παρούσα έκθεση, θα παρουσιαστούν επιλεκτικά οι εκδόσεις με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Το πλούσιο υλικό  προέρχεται, κυρίως, από τις συλλογές της Alpha Bank και του ΜΙΕΤ, ενώ ένα πολύ σημαντικό, αδημοσίευτο αρχειακό υλικό προέρχεται από το Μουσείο της Μονμάρτρης. Επίσης, η έκθεση εμπλουτίζεται με υλικό (έργα ζωγραφικής, σχέδια, χαρακτικά κ.ά.) από ιδιωτικές συλλογές, Μουσεία και Ιδρύματα (Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, Μουσείο Μπενάκη, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, Διεθνές Ίδρυμα Γιάννη Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη - Κουτσοχέρα, Αναγνωστική Εταιρεία Κερκύρας, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος).

Martial de Brives les Louanges et les Benedictions. Παρίσι 1943, Πρωτογράμματα, δίτονες ξυλογραφίες.

Πληροφορίες
Πολιτιστικό Κέντρο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης - Μέγαρο Εϋνάρδου: Αγίου Κωνσταντίνου 20 και Μενάνδρου - Αθήνα, τηλ.:  210 5223101, 210 3234267. Διάρκεια έκθεσης: 7 Μαΐου - 12 Ιουλίου. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή: 10.00 - 14.00, Τετάρτη και Παρασκευή: και 18.00 - 20.00.

 

Προτεινόμενα για εσάς